Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tigrisek bizonyítottak

Szöveg: dr. Toperczer István. o. alezredes |  2010. október 20. 18:43

A NATO egyesített légierő és összhaderőnemi gyakorlatának több mint ötszáz fős állománya teljesítette a két hetes gyakorlat feladatait.

Korábbi írásunkban már beszámoltunk arról, hogy a NATO Tiger MEET 2010 versenyre azok a repülőszázadok kaptak meghívást, amelyeknek a századjelvényében valamilyen „nagymacska" faj szerepel (Égi nagymacskák randevúja). Hétköznapokon délelőtt és délután is számos repülési feladatra kellett felkészülniük a pilótáknak, a gépeket előkészítő műszakiaknak egyaránt. A betervezett hétszáztizenöt

1595908871
feladatból hatszáznegyvennégyet hajtottak végre, ebbe beletartoztak a vadászgépek, a helikopterek, az AWACS valamint az elektronikai zavaró (DA-20), és a légi utántöltő gépek (KDC-10, KC-135) „bevetései" is. A vadászgépek hajtották végre az összes légi feladat több mint 90%-át.

Tíztől délig általában ötven-hatvan gép szállt fel, délután kettő és négy között ugyanennyi repülést hajtottak végre.

A többnemzeti kötelék (COMAO – Composite Air Operation) gépei, kettő az egy elleni „légiharcokat" vívtak az „ellenséges" erők (Red Forces) gépei ellen, de különböző típusú gépekből álló egységek egy az egy, kettő az egy illetve kettő a kettő elleni „küzdelemben" is jeleskedtek, valamint Close Air Support (CAS), High Value Assets (AWACS, VIP gépek kísérése) feladatokat is elláttak. A gyakorlat nagyméretű légteret igényelt Belgium, Németország, Hollandia és az Északi-tenger felett is.

A gyakorlat részeként helikopteres és szárazföldi speciális egységek vettek részt a CSAR (harci kutató-mentő) feladatokban. Holland Cougar, Chinook, és Apache típusú, valamint olasz

1595908871
Agusta-Bell AB. 212 és cseh Mi-24-es típusú helikopterek „pörögtek" az égen, hogy „kimenekítsék" az erdős területen bujkáló, bajba jutotta pilótatársakat.

A hétvége is küzdelmes volt, mert ekkor rendezték meg a Tiger Games nevű vetélkedőt, amelyben kötélhúzás, bambusztorony-építés és íjászat szerepelt.

A résztvevő nemzetek pilótái számára a „Formális Vacsoraként" ismert rendezvény adta meg a lehetőséget arra, hogy tiszteletüket tegyék a rendező ország és a Tigris Szövetség elnökségénél.

Az október 4. és 15. között megtartott NATO egyesített légierő gyakorlat záróünnepsége és a nemzeti zászlók levonása a csütörtök délutáni „bevetések" után volt a Volkel-i bázison, az úgynevezett Tiger Village-ben.

A záróünnepséget követő hagyományos díjkiosztón Donald „Don" Verhees, az amerikai légierő nyugállományú ezredese valamint Roland „Doc" Kauschmann, a német légierő orvos ezredese adta át az „Ezüst Tigris" díjat a legjobb teljesítményt nyújtó, cseh 211-es Gripen század tagjainak,

1595908872
illetve a legszebben festett gépnek. Utóbbi címet idén a török légierő 192 Filo század F-16-osai kapták.

A 2010. évi Tiger Meet tagjai a háromszoros „Tiger, Tiger Tiger" felkiáltással búcsúztak a gyakorlattól. Ők már a következő évi, májusi – franciaországi Cambrai légibázisra szervezett – 50. „NATO Tiger Meet 2011"-re készülnek.

A magyarok számára különösen fontos a jövő évi verseny. A tavalyi gyakorlaton nyújtott teljesítmény, valamint az összes résztvevő nemzet képviselőinek ajánlása alapján a kecskeméti „Pumák" előfelvételt nyertek a „Tigrisek" közé. Ez két év próbaidőt jelent és csak ezután – 2011-ben – lehetnek teljes jogú tagok. Ehhez a következő évben is részt kell venniük a „Tiger Meet" összhaderőnemi gyakorlaton, ahol magas színvonalon kell teljesíteniük. Fontos ez az eddig befektetett szakmai munka szempontjából. Pilótáink és műszaki szakembereink további elismerést szerezhetnek a NATO egységei között.

1595908872
 

Fotó: a szerző felvételei