Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlat után valós feladat

Szöveg: Kaszanyi Sándor mk. őrnagy |  2010. október 20. 17:36

Alig egy héttel az ukrajnai „Szőke Lavina-2010” gyakorlat után, valós katasztrófavédelmi feladatban vett részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj néhány katonája. A második század parancsnoka, Cseh Balázs százados, tizenöt katonából álló munkacsoport élén, Kolontáron kapott fontos feladatot.

Cseh százados hadműveleti tisztként vett részt az ukrajnai gyakorlaton, a zászlóalj törzsében. A sors érdekes fintora, hogy  a törzsvezetési gyakorlaton bejátszott incidensekhez kísértetiesen hasonló feladatot kapott október 12-én. A parancs szerint, utat kellett építenie a szentesi műszaki ezred által építendő TMM hídhoz, a vörösiszap-katasztrófában érintett Veszprém megyei Kolontáron.

Október 12-én, délután negyed háromkor indult el a Cseh százados által vezette menetoszlop Hódmezővásárhelyről. A konvojjal egy úthengert, egy univerzális földmunkagépet valamint egy úgynevezett önkiürítő tehergépkocsit csoportosítottak át Kolontárra.

1595908870
A menetoszlophoz Várpalotán csatlakozott még egy önjáró földgyalu is, amellyel korábban Tatán hajtottak végre feladatot a művelettámogató műszaki zászlóalj katonái. 

A hódmezővásárhelyi erősítés későn este érkezett meg Veszprémbe, ahonnan – rövid éjszakai pihenőt követően – másnap reggel 6 órára vonultak ki Kolontárra, s kezdték meg a feladatot.

A szentesi műszaki ezred hídépítő katonáival összehangolt munka eredményeként, október 13-án délutánra elkészült a zúzottkő borítású, mintegy 80 méter hosszú és 4 méter széles út az új TMM hídhoz. Ezt az építményt a megrongálódott közúti híd helyére, a katasztrófa másnapján telepített ideiglenes átkelő helyett építették a Magyar Honvédség katonái, biztosítva a lakosság következő napokra tervezett visszatelepítését.

A feladat végrehajtását követően – az eszközök mentesítése után – a részleg megkezdte a visszatelepülést Hódmezővásárhelyre, ahová október 14-én a hajnali órákban érkeztek meg.

1595908870
1595908870
1595908870
 

Fotó: Kaszanyi Sándor mk.őrgy. és Gyarmati Péter tőrm.