Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Északon terjeszkednek a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 20. 16:19

A tálibok kiterjesztik befolyásukat az egykor biztonságosnak vélt északi tartományokra, ekként válaszolva arra, hogy az amerikaiak vezette koalíció csapaterősítést hajtott végre a déli tartományokban – jelentette kedden a magyarok ellenőrizte Baglan tartomány székvárosából, Pol-e Khomriból keltezett helyszíni tudósításában a The Wall Street Journal.

A lap rámutat, hogy miközben a déli Hilmandban csaknem 30 ezer szövetségi katona állomásozik, Baglan tartományban csak 300 magyar katona tartja fenn a rendet, akiket kisebb német és amerikai egységekkel erősítettek meg. A két tartománynak nagyjából ugyanakkora a lakossága.
„Kabult és a koalíciót felkészületlenül érte a tálibok működési területének kiterjedése" – állapította meg a The Wall Street Journal tudósítója, Yaroslav Trofimov. Cikkében magyar parancsnokokat nem idéz, csak németeket és amerikaiakat.

A tálibok éjszakánként bemerészkednek a falvakba, igazoltató posztokat létesítenek és megállítják a forgalmat Pol-e Khomri közelében, a Kabult Üzbegisztánnal összekötő úton. Konvojokat robbantnak fel és elfogják a kormány és a nemzetközi közösség utazó alkalmazottait. Sok északi körzetben gyakorlatilag a helyi hatóságok helyébe léptek és kezükbe vették a közigazgatást és bíróságokat, újoncokat toboroznak.

A tálibok előrenyomulása fenyegetést jelent a koalíció stratégiája számára, amely arra épül, hogy a déli hátországukban elszenvedett veszteségek révén a Nyugat számára elfogadható békére kényszerítsék a felkelőket.

A Baglan és a többi északi tartomány stratégiailag igen fontos,

1595908869
mert rajtuk haladnak át a Közép-Ázsiából az afgán fővároshoz vezető utak, a koalíciós erők legfontosabb utánpótlási útvonalai.

Baglanban az idei harmadik negyedévben 163 tálib támadás történt, a második negyedév 73 akciójával szemben, állítja a Safety Office nevű civil szervezet. A felkelők október folyamán meggyilkolták Kunduz tartomány kormányzóját, amikor felrobbantották azt mecsetet a szomszédos Takhar tartományban, amelybe imádkozni járt.

A 804 ezres Baglanban a tálibokat nemcsak a pastuk támogatják, akik alig érik el a tartomány lakosságának egynegyedét, a felkeléshez az üzbégek, a tádzsikok és más olyan kisebbségek is csatlakoznak, amelyek korábban nem rokonszenveztek velük.

A tartomány Hamid Karzai elnök által kinevezett kormányzója szerint ez annak köszönhető, hogy az emberek a tálibokban a kisebbik rosszat látják a kormányzathoz képest.

A koalíciós erők parancsnoka, David Petraeus tábornok ugyanakkor továbbra is a déli és a keleti tartományokra összpontosítja a felkelők elleni offenzívát. Petraeus a Kandahár és Hilmand tartományban elért sikereket kívánja novemberben a lisszaboni NATO-csúcs, decemberben pedig – az afganisztáni stratégiát újraértékelő tanácskozáson – Barack Obama elnök elé terjeszteni.

Afganisztán 9 északi tartományában összesen 11 ezer koalíciós katona szolgál, német parancsnokság alatt. Ide az elmúlt időszakban alig küldtek erősítést, mert déli offenzíváé az elsőbbség. A felkelés először 2007-ben érte el északot, ami akkor csak néhány pastu falu elvesztését jelentette, ennek azonban a német hadsereg gyakorlatilag nem állta útját – állította a The Wall Street Journal.

A koalíciós parancsnokok szerint az elmúlt hónapban sikerült 20 tálib parancsnokot megölni északon, de az elért sikereket megfelelő létszám híján nehéz megőrizni – írta a lap.