Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcstechnika a zsebben

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2010. október 20. 15:03

Hordozható ultrahang-készülékeket adott át az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (HEK) és a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ (HK ÁEK) részére a General Electric Healthcare cég. A Vscan nevű eszköz különlegességét sokoldalúsága mellett kis mérete adja, hiszen akár kézben vagy zsebben is elfér.

A GE Healthcare egy készüléket az MH Honvéd Egészségügyi Központ, egyet pedig a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ részére bocsátott kölcsönhasználat céljából. Az átadásra a HEK budapesti főépületében került sor október 20-án délelőtt.

Dr. Németh András orvos dandártábornok, a HEK parancsnoka az átadást megelőzően először röviden bemutatta a megjelent vendégeknek az intézmény felépítését és szólt annak fő feladatairól. Ezt követően rátért a GE Healthcare által részükre átadott hordozható ultrahang-készülék fontosságára. „Napjainkban a hadszíntéren növekszik az agresszió, így az eszköz jelentősége felbecsülhetetlen. A hordozható ultrahang-készülék az első ellátási szinten ad lehetőséget arra, hogy az orvos döntsön a sérült ellátásának sürgősségéről, adott esetben evakuálásáról. Így ez az eszköz nélkülözhetetlen szerepet tölt be", fogalmazott. A dandártábornok kiemelte: a Vscan révén a katonák tényleg a legmagasabb szintű ellátásban részesülhetnek, már a sérülést követő percekben emelve életkilátásaikat.

1595908868
Dr. Ascsillán Endre, a GE Egészségügyi Ágazat Közép-Kelet-európai stratégiai és kormányzati kapcsolatok igazgatója rövid köszöntőben indokolta meg, miért is adják át az intézménynek a speciális eszközt. „Fontos elkötelezettségünk, hogy közvetlenül segítsünk a Magyar Honvédségnek, behatást gyakorolva a katonák életére. Mi nem kiviszünk, hanem újrabefektetünk, a Honvéd Egészségügyi Központtal és az Állami Egészségügyi Központtal történő együttműködés pedig azt biztosítja számunkra, hogy a tapasztalatok, visszajelzések alapján mi is továbbfejleszthetjük eszközeinket", mondta Ascsillán Endre, aki megköszönte a közreműködők szerepvállalását is abban, hogy az ünnepélyes alkalom létrejöhetett. Dr. Bazsó Péter, a HK ÁEK orvos igazgatója elmondta: habár a magyarországi jogi szabályozás jelenlegi állapotában bizonyos kompetenciákat nem megfelelően fogalmaz meg, a hasonló eszközök számára nem létezik jobb tesztpálya a combat medic kiképzésnél, illetve a mindennapi használatnál, a szűrővizsgálatoktól kezdve egészen az intenzív terápiáig.

1595908868
Ezt követően a GE részéről Homoki István mutatta be röviden a készüléket. Mint elmondta, az eszköz kifejlesztésének hátterében az a megfontolás állt, hogy mindenki számára lehetővé tegye a korai egészségügyi ellenőrzést, a korai diagnózist úgy egy hétköznapi kórházban, mint a műveleti területen. „Egy kis méretű, egyszerűen kezelhető, remek képminőséget biztosító ultrahangos képalkotó eszközről van szó, melynek segítségével a lehető leggyorsabban lehet dönteni a szükséges beavatkozásról, illetve arról, merre kell irányítani a beteget a problémájával", vázolta a lényeget.

A Vscan kicsiny mérete és ebből adódó magas fokú hordozhatósága különösen a műveleti területeken lehet fontos. Technikai szempontból a készülék egy fix vizsgálófejjel rendelkezik, melynek segítségével hasi, kardiológiai, illetve szülészeti jellegű vizsgálatokat lehet lefolytatni. „Kiválóan alkalmas arra, hogy megjelenítse a szívet, a szívfal mozgását, az esetleges szívbillentyű-problémákat, a mellkas- és hasűri folyadékot, illetve a kismedencei szervek állapotát is fel lehet mérni vele", sorolta Homoki István az eszköz alkalmazhatósági lehetőségeit. A Vscan készülék természetesen tárolni is képes az álló- és mozgóképeket, illetve szöveges értékelés rögzítésére is alkalmas.

A két eszköz ünnepélyes átadását követően Dr. Varga Andrea, a Honvédelmi Minisztérium főtanácsosa mondott köszöntőt, röviden méltatva a készülékek jelentőségét.

1595908868
 

Fotó: Tóth László