Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A toborzásban kiemelt szerepük van a hagyományőrzőknek

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. április 22. 21:57

Katonai hagyományőrző civil szervezetek részére szervezett szakmai workshopot a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus Oktatási Központjában április 22-én, szombaton.

A workshop célja egy olyan fórum létrehozása, ahol közös eszme- és tapasztalatcsere keretében lehetőség nyílik a gyakorlati kérdések megosztására, megvitatására. A meghívottak a civil szervezetek szakmai tevékenységét segítő előadásokat is meghallgattak.

Az eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes nevében dr. Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumparancsnoka köszöntőjében arra kérte a megjelent hagyományőrző szervezetek képviselőit, hogy „a teljes szakmaiság figyelembevételével a képességeiket elsősorban a toborzásban fejtsék ki.” Elmondta: a hagyományőrzés céljából, a közös célkitűzések megvalósítása érdekében a Múzeum és a Honvédelmi Minisztérium főosztálya teljes mértékben együttműködik – erre a workshop is kiváló példa, ahol mindkét szervezet szakemberei tartottak előadást.

RT1_5581

A szakmai workshopon a különböző történelmi időszakokat képviselő szervezetek tagjai betekintést nyerhettek a hadtörténeti kutatás módszertanába, elmélyíthették a lovas díszelgéssel, fegyverzettörténettel és alaki fogásokkal kapcsolatos ismereteiket, de előadások hangzottak el a katonai viselettörténet kapcsán is.

Horváth Tamás főosztályvezető a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a főosztály kiemelt feladata az immáron 175 éves Magyar Honvédség katonai örökségének, hagyományainak ápolása és átörökítése. „Nagyon fontos feladat, amit a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen végzünk az alakulatok jelképrendszerének és elnevezésének átalakítása terén, a történelmi hagyományok megőrzésének jegyében.” Hozzátette: másik fő feladatuk a civil szervezetekkel való kapcsolattartás, ahogy ezt a mai rendezvény is mutatja. „A hagyományőrzők céljai megegyeznek a tárca szándékaival és fontos szerepet töltenek be a toborzás területén is. A fiatalok megszólítása, katonai értékekkel és értékrenddel való megismertetése közös feladatunk, csak együtt vagyunk képesek ezt megvalósítani” – hangsúlyozta a főosztályvezető.