Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tömegbe lőttek Szíriában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 31. 10:36

Több százan tüntettek Bassár el-Aszad szíriai államfő március 30-ai, szerdai beszéde után Latakia kikötővárosban. Szemtanúk szerint a katonák tüzet nyitottak, de egyelőre nem tudni, az ellenzéki demonstrálókra vagy a levegőbe lőttek-e.

Bassár el-Aszad első ízben intézett beszédet az országhoz azóta, hogy március közepén több városban nagy kormányellenes tüntetések voltak, amelyeket a biztonsági erők vérbe fojtottak. Aszadtól a kormány keddi lemondása nyomán politikai reformok, például az 1963 óta tartó szükségállapot eltörlésének bejelentését várták. Erre az elnök utalt is, de csak mint hosszabb távú reformok részelemére.

A beszéd elhangzása után nem sokkal több százan elégedetlenségük jeleként tüntetni kezdtek Latakiában, szabadságot követeltek. Két helyi lakos telefonon elmondta, hogy hallották, amint katonák éles lőszerrel tüzet nyitottak, de nem tudni, hogy a tömegre lőttek-e. Egy másik szemtanú szerint a katonák a tüntetést akarták feloszlatni. A szíriai állami televízió „fegyveresek" által leadott lövésekről számolt be, de részleteket nem közölt.