Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török hadsereg perbe fogott katonák őrizete ellen tiltakozik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 7. 9:36

A török hadsereg szerdán kemény hangú nyilatkozatban tiltakozott 163 aktív és nyugalmazott, perbe fogott katonatiszt őrizetben tartása ellen. Az érintetteket a múlt év nyarán tartóztatták le. Velük együtt 196 személyt azzal vádolnak, hogy 2003-ban puccsal át akarták venni a hatalmat Recep Tayyip Erdogan kormányától. A vád szerint a „Pörölycsapás” fedőnevű puccs részleteit egy katonai szemináriumon dolgozták ki.

A szerdai nyilatkozat szerint „a török hadsereg nehezen érti a 163 aktív és nyugalmazott katona folytatódó fogva tartását. A török hadsereg több ízben nyilatkozatban tájékoztatott minden kétséget eloszlató módon a (vádban szereplő) szemináriumról, annak lefolyásáról, tartalmáról, s arról, hogy kik, milyen utasítás alapján vettek részt rajta".

A megvádoltak között van Cetin Dogan nyugalmazott tábornok, az első hadsereg, Özden Örneket, a haditengerészet, és Ibrahim Firtina, a légierő volt parancsnoka. Terveik között szerepelt állítólag konfliktus szítása Görögországgal és régi mecsetek bombázása.

Kedden egy török bíróság az őrizetbe vettek szabadon bocsátására vonatkozó, másodszor benyújtott keresetet is elutasította.