Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A történetek fontossága

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2022. augusztus 14. 18:10

„Gion Nándor azt mutatta meg nekünk: minden ember, minden nép a történeteiben él. S nekünk ezeket a történeteket kell tovább mesélni” - hangzott el augusztus 14-én, vasárnap, a szerbiai Szenttamáson, a Gion Nándor Emlékházban rendezett ünnepségen.

Gion Nándor mellszobrának leleplezése KLAC9054

A 2012 óta hagyományosan minden augusztusban megrendezett emléknapon leplezték le a 2002-ben elhunyt Gion Nándor prózaíró, szerkesztő és újságíró mellszobrát, valamint ekkor tartották a 2021. évi regény- és novellapályázat díjkiosztó ünnepségét. A rendezvényen mások mellett részt vett Gion Eszter, az író özvegye és Gion Gábor, az író fia, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint Fejes Pál alezredes, Magyarország Belgrádba akkreditált katonai és légügyi attaséja is.

„Édesapám Újvidéken és Budapesten írta műveinek többségét, mégis könyveinek lényegét innen, ebből az utcából, az itt lakó emberekből merítette. A legerősebb karakterek, a legjobb helyszínek azok mind innen, Szenttamásról származtak. Valamit tud ez a hely, ami ilyen erős karaktereket, ilyen jó történeteket, ennyire maradandó értékeket tudott adni, melyek a művészetben is meg tudtak jelenni” - emelte ki Gion Gábor.

Gion Nándor mellszobrának leleplezése KLAC9117

Az államtitkár rámutatott: a kormányközi kapcsolatok szintjén Magyarország és Szerbia között ilyen jó kapcsolat még nem létezett és ebben fontos szerepe van a kultúrának is. „A politikai kapcsolatok megerősödésének egyik legerősebb területe a kultúra: ha a kulturális kapcsolatok is elmélyülnek, hogyha egymás kultúráját a sajátunknak is tekintjük, akkor ez a jó kapcsolat tartós és kellően mély tud lenni” – fogalmazott Gion Gábor.

A 2021 február elsején meghirdetett regény- és novellapályázatra idén január 31-ig összesen öt regény és 31 novella érkezett. A szakmai zsűri idén Tátrai S. Miklós „Szakadék” című regényét, illetve Riegel Zoltán „Cseresznyeszedés” címet kapott novelláját tartotta a legkiemelkedőbbnek. A rendezvényen a díjazott szerzők rövid részleteket olvastak fel műveikből.

Gion Nándor mellszobrának leleplezése KLAC9193

Az ünnepség zárásaként leplezték le Gion Nándor mellszobrát, Szilágyi László szobrászművész bronz alkotását, amely a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával készült.