Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A túlélés törvényei

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 21. 20:41

Túlélőkiképzésen vettek részt a felderítő altiszti hallgatók április 10. és 12. között. Az elméleti és gyakorlati képzés megszervezését és végrehajtását az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja kapta feladatul, helyszíne a dandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisa volt.

1595934639
A már több éve a Magyar Honvédség szerződéses állományát erősítő hallgatók a gyakorlaton megismerkedtek a túlélés alapkövetelményeivel. A felderítő katona egyik legfontosabb feladata, hogy képes legyen fenntartani harcértékét és ellátni harcászati feladatát – a legnehezebb körülmények között is. Az ehhez szükséges tudás elsajátítása érdekében a végrehajtott feladatok közé tartozott a terepen az élelem és a víz megszerzése, illetve pihenő- és menedékhely elkészítése.

A túlélés érdekében nem elég az ételt és a vizet megszerezni, ezért a végrehajtó állomány gyakorolta az élelem elkészítését és a víz megtisztítását is. Utóbbit a saját maguk által készített vízszűrővel hajtották végre.

Az élelemszerzést illetően a csapdák kihelyezését tanulták meg és gyakorolták a katonák. (Az állatok védelme érdekében a csapdákat a képzés után azonnal elbontották. Az élelem elkészítését csak az erre a célra beszerzett nyulakon tanulták a hallgatók.)

A felderítő altiszti tanfolyam hallgatói az elméleti alapokat Szentendrén, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola szervezésében sajátították el.

A túlélőgyakorlat csak egy része a felderítő altisztek elméleti és gyakorlati képzésének, amely március 26-tól június 15-ig Debrecen helyőrségben történik, és amelyben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja nagy szerepet vállal.

1595934639

 (MH 5. Bocskai István Lövészdandár)