Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszerészek nyugodt hete

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 15. 10:33

Talán a nagy hónak és a hidegnek is köszönhető, hogy a 6. héten, azaz február 8–14. között mindössze két bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek mindkét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel a robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta szokatlanul nyugodt héten vannak túl a tűzszerészek, akik idén eddig mindössze 38 bejelentést kaptak.

Február 9-én a Komárom-Esztergom megyei Dorogról érkezetett bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez, hogy az orvosi rendelőben robbanószerkezetet találtak. Erre a helyszínre azonban nem küldtek ki járőrt a tűzszerészek, hanem illetékességi okok miatt az ügyet átadták a rendőrség tűzszerész szolgálatának.

Másnap a Fejér Dunaújvárosból kapták a jelzést, hogy az Óhegy utcában egy családi ház nyitott kertjében, földmunkálatok közben második világháborús robbanószerkezetet fordított ki a munkagép a földből. A helyszínre érkezett járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy 42 mintájú gyakorló kézigránát került elő, amelyik robbanóanyagot nem tartalmazott. A szaknyelven „nem robbanó testnek" nevezett szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.