Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkvában tárgyal az izraeli kormányfő

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 15. 8:45

Moszkvában tárgyal Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, hogy rávegye vendéglátóit az Irán elleni szankciók fokozására. Hétfőn Dmitrij Medvegyev elnökkel, Vlagyimir Putyin kormányfővel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel találkozik. Oroszország a múlt héten keményített Teheránnal szemben használt hangnemén, és kétségbe vonta Irán őszinteségét nukleáris programját illetően.

Irán váltig hangoztatja, hogy – ellentétben a nyugati vádakkal – nem tervezi katonai célra használni nukleáris kapacitását.

Úgy tudni, Moszkva támogatja ugyan a szankciókat azon iráni kormányszervek ellen, amelyek közvetlenül érintettek a nukleáris programban, de vonakodik olyanokkal szemben alkalmazni, amelyeknek ártva az ország egész gazdaságát sújtanák. Oroszország Irán számára építi a busehri atomerőművet, és fűtőanyagot szállít neki.

Az orosz fél meggyőzése a szankciók fokozásáról annál is nagyobb horderejű, mivel ha sikerül, Kína egyedül marad az Iránnal szembeni büntetőintézkedések elhárításában, és így vélhetően kényszerítve érzi majd magát, hogy igazodjék a nyugati hatalmakhoz – mondta egy neve elhallgatását kérő izraeli hivatalos személy még Netanjahu Moszkvába indulása előtt.