Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életet mentett a győri szakaszvezető

Szöveg: Andor Tamás mk. õrnagy |  2010. február 15. 6:43

A kiképzésnek köszönhetően mentette meg egy futballmeccsen eszméletét vesztő sporttársa életét a győri Kiss Sándor. A szakaszvezető elmondása szerint ismereteit alakulatánál, a nem szervezetszerű egészségügyi katonák elsősegély-nyújtási kiképzési foglalkozásain sajátította el.

Nagyszabású rendezvénynek adott otthont január 31-én a pápai Városi Sportcsarnok, ahol több mint ezerfős vendégsereg előtt játszottak a labdarúgók. Az első mérkőzés kezdete után pár perccel az egyik játékos a pályán összeesett, eszméletét vesztette. Csapattársai jelezték, hogy a sportoló nem lélegzik, nincs pulzusa.

A Lovászpatona Sportegyesület vezetője, a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred katonája, Kiss Sándor szakaszvezető sietett a labdarúgó segítségére. A győri szakaszvezető azonnal elkezdte az újraélesztést. A sérült állapota a segítségnyújtást követő ötödik percben rosszabbra fordult, keringése összeomlott és a mentők sem értek még a helyszínre. Ekkor ismét mellkaskompresszióra volt szükség.

Kiss szakaszvezető társával együtt, a szintén egészségügyi tapasztalatokkal rendelkező Horváth Zoltánnal – aki sebesültszállító gépjármű vezetőként egykoron szintén a győri alakulatnál teljesített szolgálatot – mindent megtettek annak érdekében, hogy sporttársuk alapvető életfunkciói működésbe lépjenek.

A labdarúgó az újraélesztést követő hetedik percben nyerte vissza eszméletét, a kiérkező mentőszolgálat a pápai kórházba szállította.

Kiss Sándor elmondása szerint ismereteit alakulatánál, a nem szervezetszerű egészségügyi katonák elsősegély-nyújtási kiképzési foglalkozásain sajátította el. Tette példaértékű, hiszen a Honvédségnél tanultakat felhasználva egy embertársa életét mentette meg.