Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszerészekre emlékeztek Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 3. 9:28

Szeptember 28-a a tűzszerészek napja. Idén az afganisztáni Mazar-e Sharifben is megünnepelték a tűzszerészeket, akik immár öt éve, 2006 óta teljesítenek szolgálatot a hadszíntéren. A Hősök Falánál rendezett megemlékezésen megjelentek a Camp Marmal-ban szolgáló magyar katonák, de eljöttek a német és a lett hadsereg Mazar-e Sharifban állomásozó tűzszerészei is.

Ünnepi beszédében dr. Horváth Tibor mérnök alezredes, az Északi Körzet Parancsnokság, Hadműveleti Főnökség kiemelt hadműveleti tervező főtisztje (főnök helyettese) – aki idehaza az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokhelyettese – hangsúlyozta: a tűzszerész emlékműnél a múlt és a jelen kapcsolódik össze, amely az utókornak történelem, a jelen kor tűzszerészeinek viszont vérrel írt valóság.

„Szinte elképzelni is nehéz, hogy a második világháború után mennyi robbanótest és veszélyes anyag borította az ország területét, hiszen Magyarország több mint hat hónapig hadműveleti terület volt" – mondta az alezredes, majd hozzátette: a lakosság védelmében és az ország érdekében végzett tűzszerészmunka 1945. szeptember 28-án kezdődött. Ez a nap egyben az alakulat születésnapja is.

1595925352
Horváth Tibor hangsúlyozta: „azt gondolná az ember, ahogy múlnak az évek, egyre kevesebb lesz a tűzszerészek munkája. Pedig ennek éppen az ellenkezője az igaz. Amikor új utakat és hidakat építünk, bővítjük városainkat, a munkások lépten-nyomon robbanótestekre bukkannak még ma is. Az ezred évente 2300–2500 bejelentést kezel, nem ritka a napi 20–25 riasztás sem! Mindez hatvanhat évvel a második világháború befejezését követően…"

Az alakulat tűzszerészei Magyarország határaitól távol, Afganisztánban is nemzetközi elismerésre tettek szert. Speciális felkészültségükkel, szakértelmükkel és elhivatottságukkal nap mint nap kiválóan teljesítik a hadszíntér legkülönfélébb kihívásait.

„Kemény, férfias játék ez, minden esetben a szerkezetek mélyén meglapuló halál a kihívó fél, és sajnos a játszmákból nem mindig mi kerülünk ki győztesen…" – emelte ki az alezredes.

Az ünnepi beszédet követően a rendezvény résztvevői egy perces csenddel és főhajtással tisztelegtek a hősök emléke előtt, akik határainkon belül, vagy azon kívül szolgálják hazánk biztonságát, és azon „örökké köztünk lévő" bajtársaink előtt, akiktől a szolgálat a legbecsesebb értéket ‒ az életüket követelte.

Az ünnepség végén a magyar katonák – Balassa István ezredes, az MH Nemzeti Támogató Elem parancsnoka vezetésével – mécsest gyújtottak a Hősök Falánál az Afganisztánban elhunyt tűzszerészek tiszteletére.