Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A V4 partnerországok információvédelmi vezetői értekeztek hazánkban

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. szeptember 7. 12:00

A közös gondolkodás jegyében találkoztak Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország kiber- és információvédelmi szakemberei Budapesten.

20240904_V4 infosec _PAKO_ (9 of 1)

Az MH Kiberműveleti Parancsnokság és a HVK Híradó Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség szervezésében megrendezett konferenciát Pozderka Gábor ezredes, az MH Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka nyitotta meg a Hadik Hotelben, köszöntve a V4 országokból megjelent civil és katonai szakembereket. „Hat év után újra hazánk a házigazdája ennek a fontos eseménynek, amely jó lehetőség az információk kicserélésére, a kérdések megvitatására és az új ötletek megfogalmazására is” – fejezte ki reményeit az ezredes.

A délelőtti előadások fókuszában az országok kiber- és információvédelmi szervezeteinek strukturális és törvényi átalakulása volt. A prezentációk során minden nemzet képviselője bemutatta saját szakterületét érintő civil- és katonai szervezeteket.

A konferencia során közös véleményként fogalmazódott meg, hogy a kibervédelemnek szorosan együtt kell működnie a híradó és információvédelmi szakterülettel, amely rugalmasságot kínál az ágazatok között, ezzel is csökkentve az adminisztratív terheket.

20240904_V4 infosec _PAKO_ (6 of 8)

Minden V4-es ország számára kihívást jelent a személyi állomány toborzása és megtartása ezeken a speciális területeken. Ezzel kapcsolatosan mindenki megosztotta saját pilotprogramját, amely megoldásként szolgálhat a felvetett problémára.

Történt eszmecsere a lakosság edukációját illetően is, hiszen a 21. században mindennapos a kibercsalás, az adathalászat és a közösségi médiafelületek nem megfelelő használata. Azonos véleményként fogalmazódott meg, hogy egy reziliens társadalom fél siker egy ország kiberhadviselését illetően.

Csikós István alezredes, az MH Kiberműveleti Parancsnokság Kiberműveleti Osztály osztályvezető helyettese szerint az információvédelem szempontjából minősített vagy nem minősített rendszerekkel kapcsolatos problémák kapcsán egymás hibáiból és eredményeiből tanulva gyorsabban fejlődhet ez a terület. „Az elmúlt években mindig figyelembe vettük mások megoldásait és cserébe mi is tudtunk újat mutatni a partnerországoknak. A szektorban új kihívások jelentek meg az orosz-ukrán háború kapcsán, amelyre minden országnak érdemes időben reagálnia Európa biztonságának szavatolása érdekében.”