Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kiváltság a magyar katonasportoló közösség tagjának lenni”

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Spirit FM |  2024. szeptember 7. 11:00

Olimpikonjaink, élsportolóink egyre nagyobb számban csatlakoznak a Magyar Honvédséghez területvédelmi tartalékosként. A Sportszázad tagjaként biztos hátteret kapnak, ami hozzájárul sikeres szereplésükhöz. Egyenruhában szerzett tapasztalatairól friss olimpiai bajnokunk, a párbajtőrvívó Siklósi Gergely hadnagy, az immár profi ökölvívóként versenyző Bárányi Péter tartalékos szakaszvezető, valamint Krizsán Szabolcs őrnagy, az MH Sportszázad parancsnoka beszélt a Spirit FM Katonadolog című műsorában.

2024.09.07_Spirit FM_katonadolog_1

„A 2017-ben alapított Sportszázad fő célja, hogy hidat képezzen a honvédség és a civil társadalom között. Példaképeket szeretnénk mutatni az embereknek. Jelenleg több, mint 30 sportág kiemelkedően sikeres képviselője tagja a haderő két sportszázadának. Az első században szolgálnak az EB- és VB-érmesek, míg a második alakulathoz magyar bajnoki éremmel rendelkezők csatlakozhatnak. A sportolóknak a honvédség egyedülálló lehetőséget kínál” – fogalmazott Krizsán őrnagy.

A korábbi cselgáncsozó olimpikon a katona- és a sportolólét három közös vonását emelte ki. „Céltudatosság, fegyelmezettség és hazaszeretet. Ezeket az értékeket a sportszázadosok rendre hangsúlyozzák toborzással vagy honvédelmi neveléssel kapcsolatos feladataik során.” A honvédségi feladatokat a versenyzők naptárához igazítják, figyelembe véve az edzőtáborokat és versenyeket, az olimpiai kvalifikációs időszak megpróbáltatásait vagy épp a sportoló sérülés okozta akadályoztatását.

Siklósi Gergely hadnagy elsősorban családi indíttatásból csatlakozott a honvédség kötelékéhez, hiszen felmenői között még koronaőr is akad, honvédelmi képzését pedig élete egyik legmeghatározóbb tapasztalatának tartja. „Az alapkiképzés kiemelt szerepet játszott a felnőtté válásomban, ugyanis sokkal határozottabb lettem. Úgy is fogalmazhatok, hogy az egykor belépő kisfiúból embert, férfit faragtak.”

2024.09.07_Spirit FM_katonadolog_2

Hasonlóan pozitív élményekről beszélt Bárányi tartalékos szakaszvezető is. „Márciusi kiképzésem óta a saját versenyeimen is tapasztalom, hogy fegyelmezettebb és taktikailag érettebb lettem. Sőt, ennél többet mondok, a belépésem óta valamennyi meccsemet megnyertem” – fogalmazott a magyar bajnok bokszoló, aki egyébként több alkalommal hangsúlyozta a honvédelem ügye iránti elkötelezettségét.

De mit csinál pontosan egy katonasportoló? „Fogalmazhatok úgy, hogy versenyhelyzetben vagyunk. Aki jobb eredményeket szerez, az kiváltságosnak érezheti magát, mert az MH 1. Sportszázadba kerül és főleg toborzási feladatokat kap. A többiek az MH 2. Sportszázadban találhatják meg a számításukat. Nekik nagyobb felelősséget, napi szintű feladatokat adunk. Elsősorban az aktív állomány fizikai állóképességének fejlesztésében vállalnak szerepet, Bárányi Péter szakaszvezető például ökölvívóként a katonák közelharcoktatását segíti” – vázolta Krizsán őrnagy.

A honvédség kimondott célja, hogy elérje azokat a példaértékű fiatalokat, akik sportolói karrierjük biztosítására más civil munkát vállalnának. Ha belépnek a honvédség területvédelmi tartalékos rendszerébe, a sportszázad támogatja felkészülésüket és a versenyzői életmódot. „Érdemes a katonasportolói kettős hivatást választani. Aktív pályafutását követően mindenki képességeinek vagy iskolai végzettségének megfelelő beosztást kap a honvédségnél.”

2024.09.07_Spirit FM_katonadolog_3

Máris kialakult a hazai katonasportoló-közösség, ecsetelte a műsorban Siklósi hadnagy, akinek egyéni sportolóként különösen fontos, hogy a haderő csapatmunkát és bajtársiasságot követel. A sportkedvelők és a szélesebb közönség számára egyaránt szeretne példát mutatni katonaként. „Az ember egyrészt önmaga miatt, a saját fejlődése érdekében, másfelől hazája iránt érzett felelősségből, magasztos céltól hajtva csatlakozik a honvédséghez.”

A beszélgetés a Spirit FM YouTube-csatornáján tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek