Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sportszázad, újratöltve

Több mint 150 fiatal sportoló kötött szerződést a Magyar Honvédséggel

Szöveg: MTI / Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. március 1. 14:24

Több mint 150 fiatal sportoló kötött szerződést a Magyar Honvédséggel március 1-jén, az újoncok a versenysport mellett önkéntes tartalékos katonaként teljesítenek majd szolgálatot.

Krizsán Szabolcs százados, az MH Sportszázad parancsnoka a Pest vármegyei Gödöllőn, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred bázisán – ahol 81 fiatal kötött szerződést –, elmondta, a század tagjai abban a vármegyében teljesítenek majd szolgálatot, ahol élnek és sportolnak. A sportszázad az egész országban jelen van, így a tartalékosok eddigi lakóhelyükön és egyesületükben folytathatják sportpályafutásukat a „kettős életpályán” – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és Nemzeti Sportügynöksége által az MH Sportszázadhoz való csatlakozásra tavaly meghirdetett pályázatra a 18. életévüket betöltött sportolók jelentkezését várták, olyanokét, akik legalább hazai bajnokságon érmet szereztek.

Összesen 161 sportoló döntött a szerződéskötés mellett, ők már részt vettek az alkalmassági vizsgálaton Szentendrén, alapkiképzésük április elsején indul, akkor kezdik el önkéntes területvédelmi tartalékosként a katonai szolgálatukat – fejtette ki Krizsán százados.

20240301_2_Sportszazad_szerzodeskotes_SZK_01 copy

Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese az MTI-vel közölte, a sportszázadnak köszönhetően a legjobb magyar sportolóknak lehetősége nyílik arra, hogy nemcsak a pályán, hanem a Magyar Honvédség keretei között is szolgálják hazájukat, és a versenysport mellett megalapozzák a sport utáni életüket is.

Bozó Tibor nyugállományú altábornagy az ünnepélyes szerződéskötés előtt „a kettős karrier modellről” beszélt a fiataloknak, hangsúlyozva, bevonják őket a katonaéletbe, amit majd az aktív sportpályafutás után is folytathatnak. Az altábornagy kiemelte, a sportszázad tagjai megtapasztalják a bajtársiasságot, ugyanakkor példaképpé válhatnak az ifjúság számára.

Az MH 2. Sportszázad kötelékéhez csatlakozó újoncok többsége egyesületük révén, illetve csapattársaktól értesült a honvédség kínálta kettős életpályamodellről, de akadt olyan is, aki az online felületen talált erre a lehetőségre. Többen lelkesen nyilatkoztak gyerekkoruk óta bennük motoszkáló hivatástudatról, ami a katonasportolói pályára sodorta őket.

„Kiskorom óta rendkívül érdekelnek a harcieszközök, ezért irigykedtem, amikor vívótársaim beléptek a honvédségbe. Most kaptam a lehetőségen és én is jelentkeztem a sportszázadba” – mondta Dósa Dániel VK-bronzérmes tőrvívó. Bárányi Péter, magyar bajnok félnehézsúlyú ökölvívó szintén erős belső meggyőződéséről beszélt. „Szívügyem Magyarország területi szuverenitásának a megőrzése, illetve katonasportolóként szeretnék értékeket közvetíteni a fiatalabbaknak, kiszakítani őket a virtuális térből.”

20240301_2_Sportszazad_szerzodeskotes_SZK (5)

Az aláírók nem pusztán támaszt remélnek sportoló karrierjük mellé, hanem a honvédség közösségi életébe is szeretnének később aktívan bekapcsolódni. Pásztor Flóra például a Testnevelési Egyetemen szerzett diplomáját hasznosítaná. „Szívesen segíteném az állomány fizikai felkészítését testnevelő tisztként” – árulta el a tőrvívó, aki az első sportszázadban szolgáló Kondricz Kata oldalán végzett a tokiói olimpia csapatversenyének 6. helyén.

Balogh Vivien Európa-bajnoki 6. helyezett nyílt vízi úszó szerint jó csapat gyűlt össze az MH 2. Sportszázadnál, akikkel akár pályája végeztével szívesen szolgálna együtt a honvédség állományában. „Különböző sportágak képviselőivel ismerkedtem meg és úgy érzem, mindannyian nyitottak vagyunk egymás iránt. Többnyire egyéni sportolóként jelentkeztünk ide, ezért izgalmas lesz csapatként mozogni és közösen szolgálatot teljesíteni” – fogalmazott.

Krizsán Szabolcs százados az ünnepélyes aláírás kapcsán hangsúlyozta, hogy minden jelentkező egyéni feladatokat és felkészítést kap, amivel segíteni szeretnék sportteljesítményüket. „Hatalmas segítséget jelent, hogy az egyéni versenynaptáramhoz lehet igazítani az alapkiképzésem idejét” – erősítette meg elöljárója szavait a mozgalmas tavaszi program elébe néző Bárányi Péter.

Kapcsolódó cikkek
2sportszázad_index2

Egy század volt – kettő lesz

2024. január 17. 21:43