Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Roma fiatalok a Magyar Honvédség tartalékosai között

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. június 18. 16:14

„Szeretem, megvédem! – ez a hitvallás jellemzi a tartalékost. Számítunk mindenkire, aki szereti hazáját, szereti azt a térséget, ahol él és kész arra, hogy erőfeszítéseket tegyen annak megvédésére” – fogalmazott dr. Czermann János június 18-án Barcson. A Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a helyi roma fiatalok különleges honvédségi lehetőségeiről is beszélt.

„A Magyar Honvédség modern, ütőképes haderővé alakult át az utóbbi években. Eszközökben és állományban, sőt a haderő szerkezetében is, az aktív katonai alakulatok mellett kiépült a tartalékos területvédelmi ezredek hálózata. Utóbbi nélkül nem létezhet modern haderő, ezt megtanultuk az utóbbi évek háborúiból” – jelentette ki dr. Czermann János helyettes államtitkár a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos kampányának barcsi sajtótájékoztatóján.

„A tartalékos szolgálat összeegyeztethető a civil élettel, család, tanulás és munka mellett végezhető” – fogalmazott a helyettes államtitkár, majd ünnepélyesen bejelentette, hogy a térség roma fiataljai számára – mint minden régióban – helyben biztosítják majd az alapkiképzést. „A roma közösség számíthat a Magyar Honvédségre” – zárta beszédét.

202406018_Barcs-sajtótájékoztató_PAKO_-11

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a romák mindig is fontos részét képezték a magyarság kárpát-medencei küzdelmeinek. „Katonának lenni érzelmi kérdés, hiszen hazánk és otthonunk védelmét jelenti. A roma érzelemdús közösség és komoly erőforrást nyújthat a hazai haderőnek. Lehetőséget kell nyitni a szolgálatteljesítésre, hiszen ez a rendszerváltás óta nehezebben volt elérhető kisebbségi fiataljainknak. Most itt az alkalom, hogy részt vegyenek a Magyar Honvédség utóbbi években zajló történelmi jelentőségű modernizációjában” – húzta alá.

Területvédelmi tartalékosnak minden 18. életévét betöltött cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet, aki megfelel a fizikai elvárásoknak és évente legalább hét nap szolgálatot tud vállalni. Őket évente bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díj illeti meg évente. Ezt további illetmények, elsőként bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díj egészíti ki. Minden magával hozott belépő után további bruttó 500 ezer forint jár az ajánlónak, valamint a szakképzésben és felsőoktatásban tanulók 110 és 160 ezer forint havi tartalékos ösztöndíjra pályázhatnak.

202406018_Barcs-sajtótájékoztató_PAKO_-31

Kivételes lehetőségről beszélt Bárányi Péter, az MH 2. Sportszázad tartalékos szakaszvezetője is. „Nógrád megyéből származom, Jobbágyiból kerültem Újpestre, ahol ökölvívó lettem. A sport teljes mértékben kitölti a napjaimat, de több klubtársam példáját követve én is szeretnék időt szakítani a tartalékos szolgálatra. Engem a hazaszeretet hívott a honvédségbe, de mindenkinek, hátrányos helyzetből jövőknek is ajánlom, ha megbízható és kiszámítható hivatásra vágynak” – fogalmazott az eddigi két győzelme után most harmadik találkozójára készülő profi bokszoló.

„A versenyzés általában lefoglalt, de gyerekkorom óta szerettem volna olyan tartalékos katonává válni, aki árvízkészültség, katasztrófahelyzet, esetleg pandémia idején teljesít szolgálatot. Mindenképp szerettem volna a bajbajutottakon vagy a szükségállapot alatti felkészülésben segíteni” – mondta Havasi Gergő, az MH 2. Sportszázad tartalékos szakaszvezetője. A korosztályos világbajnoki bronzérmes, magyar bajnok kajakozóval a felsőoktatásban tanulók is találkozhatnak csütörtökön a Bálna Honvédelmi Központban tartott tartalékos kampányrendezvényen.

A sajtótájékoztatóra érkező vendégeket a Somogy megyei város polgármesteri hivatalában az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred tartalékosai és a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium kadétjai fogadták.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos

Kapcsolódó cikkek
20240617_balna_tartalékos_kampányindító_ER_index

„Szeretem, megvédem!”

2024. június 17. 18:42