Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A V4 védelempolitikai igazgatók találkozójával kezdetét vette a magyar V4 elnökség

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. július 12. 11:36

Köszönhetően a javuló járványügyi helyzetnek, a V4 országok védelempolitikai igazgatói, immáron személyesen találkozhattak július 8-9-én, Budapesten. A magyar delegációt dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára vezette. Az egyeztetés elsődleges célja a 2021. július 1-jén kezdődött magyar V4 elnökség védelempolitikai és katonai együttműködési programjának megvitatása és a 2021 őszi V4 védelmi miniszteri találkozó előkészítése volt.

LALA0673

A megbeszélés első felében Rábai György, V4 elnökségi koordinátor bemutatta a magyar elnökség védelmi prioritásait. Hazánk elsődleges célja a regionális V4 identitás és az úgynevezett V4 „védjegy” erősítése a védelempolitikai és a katonai együttműködés fejlesztésén keresztül. Ennek érdekében nemcsak a már működő sikeres közös projekteket - mint amilyen a V4 EU harccsoport rendszeres időközönkénti felajánlása és a közös gyakorlatok - szükséges tovább vinni, hanem Magyarország új területekre is szeretné kiterjeszteni a V4 védelmi együttműködést. A lehetséges új területek közül kiemelkedik a társadalmi és kulturális kapcsolatok szegmense, amelyen belül a területvédelmi erők, a tábori lelkészi szolgálatok és a hadisírgondozás tekintetében is kínálkozik lehetőség a kapcsolatok szorosabbra fűzésére. Emellett ugyancsak a V4 védelmi kooperáció elmélyítését szolgálja az együttműködés irányítási struktúrájának a felülvizsgálata, amellyel hazánk egységes keretbe szeretné foglalni a különböző vezetői és szakmai formációk tevékenységét.

LALA0702

A magyar V4 elnökség védelmi programja mellett, a védelempolitikai igazgatók áttekintették az aktuális NATO és EU kérdéseket is. Ami az aktuális NATO ügyeket illeti, mindenekelőtt a június 14-ei, brüsszeli NATO csúcstalálkozón született döntések végrehajtásáról folytattak eszmecserét. Ennek kapcsán egyetértettek abban, hogy az állam- és kormányfők olyan történelmi jelentőségű döntéseket hoztak, amelyek végrehajtása komoly kihívás elé állítja a szövetségeseket az elkövetkező egy évben. A feladatszabások közül kiemelték a NATO új Stratégiai Koncepciójának elkészítését, amelynek során fontos, hogy a V4-ek egységesen lépjenek fel regionális érdekeink érvényesítése érdekében. A magyar álláspont szerint ennek elengedhetetlen eleme a NATO 360 fokos megközelítésének és a Szövetség három alapfeladatának (kollektív védelem, válságkezelés, kooperatív biztonság) megőrzése.

LALA0723

Az EU védelmi napirendjén lévő kérdések közül a védelempolitikai igazgatók mindenekelőtt a 2022 márciusáig kidolgozandó EU Stratégiai Iránytűről egyeztettek. Ennek során hangsúlyozták, hogy a dokumentumtól elsősorban azt várják, hogy középtávon világos iránymutatást és realisztikus stratégiai célokat határozzon meg a közös biztonság- és védelempolitika (CSDP) számára. További fontos szempont, hogy a CSDP fejlődése egyben a NATO európai pillérének erősödését is jelenti. A Stratégiai Iránytű tekintetében Magyarország számára különösen fontos annak képességfejlesztési kosara, amelynek kapcsán célunk az EU képességfejlesztési és a NATO védelmi tervezési folyamata közötti koherencia erősítése.

A magyar V4 elnökség tervei szerint a V4 védelmi miniszterek találkozóját szeptember 30. és október 1. között rendezik meg hazánkban.