Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A valós képességek bemutatása

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 14. 14:51

Szakmai napot tartottak szeptember 14-én a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvényén, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton. Az egykori katonai vízi gyakorlótéren megtartott rendezvényre a szervezők több száz katonát hívtak meg.

Szakmai napot rendeztek hétfőn a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvényén, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton. Az Ercsi közelében megtartott egész napos programra a HM Honvéd Vezérkar közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek képviselőit, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezető állományát, valamint az alárendelt alakulatok parancsnokait és parancsnokhelyetteseit, a tábori lelkészi szolgálatok képviselőit, illetve a honvédségi tanintézetek, az érdekvédelmi szervezetek és a gyakorlat végrehajtásában közreműködő szervezetek képviselőit hívták meg. Összesen több százan fogadták el a szervezők invitálását.

1595891171
Idén immár ötéves múltra tekint vissza a Bevetési Irány gyakorlatsorozat, amely 2005 óta minden esztendőben a Magyar Honvédség legnagyobb kiképzési rendezvénye, s amelyeken a professzionális magyar haderő több katonai képességét is felvonultatja. Az idei komplex harcászati gyakorlaton már nemcsak a szárazföldi és a légierőhöz tartozó katonai szervezetek együttműködését mutatják be, hanem a tűzszerész és hadihajós szervezetet, a műszaki képességet és lövészek nemzetközi feladatokra felajánlott erők összehangolt képességeit és együttműködését. A gyakorlatot vízi átkeléssel egybekötve hajtják végre a katonák. Ilyen feladatra az 1990-es évek második fele óta nem volt példa a Magyar Honvédségben. Holott az akkor harcrendbe állított BTR–80/A típusú harcjárművek, amelyeket a nagyközönség már oly sokszor láthatott a szárazföldön lőni és manőverezni, ugyanúgy úszóképesek, „kétéltűek", mint elődjeik – hangzott el a rendezvényen, amelynek elején katonai tiszteletadással fogadták Tömböl László mérnök vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét.

A vendégek számára kiderült az is, hogy a gyakorlaton emellett számos olyan tevékenységet és a hozzájuk kapcsolódó képességet is bemutatnak, amelyeket a Nemzeti Katonai Stratégia határoz meg a Magyar Honvédség számára. Ráadásul mindezt egy olyan területen, amelynek körzetében parti szűrésű ivóvizes kutak biztosítják a terület vízellátását, amely védett növények és állatok élőhelye, s amely ráadásul a NATURA 2000 program keretében Európai Uniós védelem alatt áll. A Magyar Honvédség gyakorlaton résztvevő katonái éppen ezért mindent megtettek a környezet megóvása és védelme érdekében.

A szakmai napot megnyitó beszédében Tömböl László mérnök vezérezredes elmondta: a Magyar Honvédség minden évben számot ad a kiképzési eredményekről, az ország védelméhez, a vállalt kötelezettségek teljesítéséhez szükséges képességek kialakításának helyzetéről. A Bevetési Irány 2005 gyakorlattól kezdődően minden évben ennek a gyakorlatnak a keretében hajtják végre a haderő legfontosabb parancsnoki és törzsvezetési, valamint harcászati foglalkozásait. Ennek mozzanataként mutatja a Magyar Honvédség az ország vezetésének, rajtuk keresztül az ország lakosságának azokat a valós képességeket, amelyek a mai magyar haderőt jellemzik.

A vezérkari főnök hozzátette: a korábbi években végrehajtott Bevetési Irány gyakorlaton teljes mértékben

1595891171
betöltötték a katonai vezetés elgondolásának megfelelő szerepet. Lehetőséget adtak a haderő értékeinek, a társadalmi elvárásoknak és a katonai-szakmai követelményeknek megfelelő képességek bemutatására.

– Katonáink valamennyi bemutató foglalkozáson, a parancsnoki, törzsvezetési és harcászati gyakorlatokon, kiképzési foglalkozásokon bizonyosságát adták önmaguk, és az általuk alkotott kötelékek, kisalegységek felkészültségének, szakértelmének. A foglalkozások kidomborították azokat az értékeket, amelyek a Magyar Honvédségben végbement katonai kultúraváltás, a hatékony és eredményes kiképzés, a személyi állomány felkészültsége és elkötelezettsége eredményezett. Ma, a Bevetési Irány 2009 gyakorlat, és annak szakmai napja ennek a kiemelkedő, eredményes folyamatnak az egyik meghatározó állomása – mondta Tömböl vezérezredes, hangsúlyozva: a Bevetési Irány gyakorlatsorozat teljesítette rendeltetését, megmutatta a Magyar Honvédség arculatát. A következő években további képességelemekkel, alkalmazási formákkal kiegészítve kívánják előkészíteni a felkészültségről és a teljesített feladatokról való éves számadást. Természetesen továbbra is az ország védelméről, a légtér-szuverenitás biztosításáról, a csapatok, a törzsek felkészítéséről fog szólni a katonai feladatokat meghatározó valamennyi elgondolás és követelmény.

A vezérkari főnök kiemelte: a továbbiakban olyan elvárásoknak is szeretne a Magyar Honvédség megfelelni, mint a nemzetközi együttműködés erősítése, a résztvevő katonai és honvédelmi szervezetek körének szélesítése, megfelelő keretek biztosítása a felsőszintű irányító szervek gyakorlásához. Erre a Magyar Köztársaság Nemzeti Katonai Stratégiájának szellemisége is kötelezi a Magyar Honvédséget.

1595891171
Tömböl tábornok elmondta azt is, hogy a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton tizennégy katonai szervezet csaknem 1400 katonája és háromszáz technikai eszköze vett részt.

A gyakorlatot két helyszínen, Várpalotán, központi gyakorlótéren és Ercsi térségében, az ismételten használatba vett vízi gyakorlótér területén rendezték meg.

A megnyitó beszédet követően Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka vezette le a gyakorlat dinamikus bemutatóját. A harcászati helyzet ismertetése után megkezdődött a vízi átkelés végrehajtása, amelyből a szárazföldi és a légierős alakulatok egyaránt kivették a részüket.

A közel egy órás bemutató után a szakmai nap vendégei a statikus bemutató helyszínén megtekintették az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj újonnan beszerzett technikai eszközeit, a térképészeti szakanyagellátó konténert, valamint a mobil terepelemző munkaállomást, a pilóta nélküli felderítő repülőgépet, a híradó-, és informatikai központ állomást, a taktikai harcászati sebesült-ellátás módozatait, a búvárok felszereléseit, a víztisztító állomást, a kiállított műszaki berendezéseket és a korszerűsített mobil orvos csoport képességet.

1595891171
 

1595891171
 

1595891171
 

1595891172
 

1595891172
 

1595891172
 

1595891172
 

1595891172
 

1595891173
 

1595891173
 

1595891173
 

1595891173
 

1595891173
 

1595891174
 

1595891174
 

1595891174
 

1595891174
 

1595891174
 

Fotó: Szűcs László