Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vasfüggönyön innen

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. szeptember 5. 12:41

Lengyelország fővárosában, Varsóban 1955. május 14-én jött létre az európai szocialista országok úgynevezett „védelmi katonai-politikai szervezete”, a Varsói Szerződés (VSZ). A Szovjetunió által létrehozott szervezetbe a szocialista tömb országainak kötelező volt a belépés. Annak pedig immár húsz esztendeje, hogy a VSZ, a hidegháború egyik szimbóluma – éppenséggel magyar kezdeményezés hatására is – megszűnt.

1595924116
A Varsói Szerződés tagjai voltak: a Szovjetunió, Albánia (1962-től nem vett részt az üléseken, 1968-ban kilépett), Bulgária, Lengyelország, Csehszlovákia, Románia (a hatvanas évektől ritkán vett részt a VSZ munkájában), az NDK (1956-ban csatlakozott, a Nemzeti Néphadsereg megalakulása után, a tagsága megszűnt 1990-ben, Németország újraegyesítésével), Magyarország (1956-ban ideiglenesen kilépett, a Varsói Szerződés felbontására magyar kezdeményezésre, Antall József vezetésével került sor 1991. február 25-én, Budapesten).

A Varsói Szerződés létrejöttének előzményeit vizsgálva, érdemes egy kicsit áttekinteni Európa helyzetét a második világháború után.
Winston Churchill 1946-ban vetette fel az Európai Egyesült Államok gondolatát, ugyanebben az esztendőben nevezte először vasfüggönynek a két tábort elválasztó vonalat. Az ötletet két, már létező tendencia alapozta meg: kibontakozóban volt a hidegháború és oldani kellett az újra erősödő francia–német ellentétet, emellett szempont volt az is, hogy ha Európa bele kíván szólni – az Amerikai Egyesült Államok mellett – a világ problémáinak kezelésébe, akkor integrálnia kell a véleményét, erejét. 1949-ben, összeurópai kormányzati szervként megalakult az Európa Tanács.

Európa kettészakadása okán szükségessé vált Nyugat-Európa biztonságpolitikai együttműködése, így a Benelux államok Nagy-Britanniával és Franciaországgal 1948-ban Nyugati Uniót hoztak létre. Nyugat-Európa védelme az USA érdekeivel is egybevágott, ezért 1949-ben, Washingtonban megalakult a NATO, melyhez 1955-ben az NSZK is csatlakozott.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 9-én megjelenő számában!