Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A videó miatt kezdett ámokfutásba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 23. 14:10

Afgán belbiztonsági források szerint azért lőtt agyon négy francia katonát január 20-án, pénteken az afgán hadsereg egyik tagja, mert meglátta azt a videofelvételt, amelyen amerikai tengerészgyalogosok afgánok holttestére vizelnek.

Ő tényleg katona – mondták e források arra utalva, hogy ez kezdetben kétséges volt, és arra gyanakodtak, hogy egy álruhás tálib is lehetett a merénylő. A kihallgatása során elmondta a franciáknak, hogy azért lőtte le társaikat, mert látta azt a videót, amelyen amerikai katonák vizelnek a holttestekre.

Bevallotta, hogy erősen felindult a felvétel láttán, és (külföldi) katonákat akart ölni – közölték e források, amelyek szerint a katona nem állt semmiféle kapcsolatban a tálib felkelőkkel.

Az afgán katona futóedzés közben nyitott tüzet a franciákra a táborukban, amikor nem volt náluk fegyver és nem viseltek testpáncélt. Négyet megölt, 15-öt megsebesített közülük. Az eset hatására Nicolas Sarkozy államfő még aznap bejelentette, hogy Franciaország felfüggeszti katonai műveleit Afganisztánban és felgyorsíthatja katonáinak a kivonását is. Ezt a döntést utóbb felülvizsgálták, amikor a francia és az amerikai külügyminiszter szombaton Washingtonban áttekintette a helyzetet.