Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajós tanfolyam kezdődött

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy |  2012. január 23. 15:23

Megkezdődött az éves, immár hagyományosnak számító hadihajós tanfolyam január 23-án, hétfőn az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél. A kurzust Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka nyitotta meg.

Kiképzési követelményként előírt – osztályos fokozatok megszerzésére, valamint megerősítésére szolgáló – hadihajós tanfolyam vette kezdetét január 23-án, hétfőn a Magyar Honvédség újpesti hadikikötőjében. A három részből álló, hathetes felkészítésen az általános katonai kiképzés témakörén belül elméleti és gyakorlati képzéseket – többek között műszaki felderítést, vízi akadályok leküzdését, általános harcászati ismeretek elsajátítását, valamint robbantási kiképzést – hajt végre az állomány.

A második, úgynevezett szakalapozó ciklus már a hadihajós szolgálati szabályzatot, a folyami közlekedés szabályait, a hajószerkezettant és az általános hajózási tevékenységgel kapcsolatos ismereteket is tartalmazza. A tanfolyam befejező moduljában pedig  a szakmánkénti – kormányos-, irányzó-, gépész-, aknász- – kiképzés történik, amelyekbe már bevonják a magasabb osztályos fokozattal rendelkező katonákat is. Az önképzési időszak elteltével, március első hetében kezdődik majd az osztályba soroló vizsga.

Szilágyi alezredes megnyitójában kijelentette: a hadihajósoknak stabil a jelenük és a jövőjük. Mint mondta: ebben az évben is a hazai belvizeken végrehajtandó tűzszerész-tevékenység hadihajós biztosítása lesz az alosztály katonáinak legfőbb feladata. Ennek alapját a jól felkészült szakállomány adja.