Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért az első váltás Shindandból

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. január 23. 12:56

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison már sokszor vártak külföldről hazatérő kollégákat, de egy misszió első váltásának visszaérkezése mindig különleges esemény. A tavaly augusztusban útjára indított Légi Tanácsadó Csoport (Mi–17 Air Advisory Team, AAT–1) Pelczéder Gyula alezredes vezette első csapata január 21-én este lépett újra magyar földre – az őket fogadó elöljárók, kollégák, családtagok és barátok nagy örömére.

A Shindandban Mi–17 és Mi–171 típusú szállítóhelikoptereken repülő afgán pilóták kiképzésében közreműködő állományra nagy kihívás várt. A Kabulban több mint másfél éve harci helikoptervezetők felkészítését végző Légi Kiképző Csoport (AMT – Air Mentor Team) megalapozta a magyar kiképzők hírnevét. Ez viszont azt is jelentette, hogy az AAT–1 három tisztjének és öt tiszthelyettesének kezdettől fogva igen magas elvárásoknak kellett megfelelniük − és ez sikerült is nekik.
Pedig az első váltásoknak szokás szerint jutó úttörő feladatokon túl az olasz partner – szabadságolásokból adódó – távollétével, illetve az amerikai vezetés váltásával járó akadályokat is venniük kellett. Hasonlókkal nem kell megküzdeniük a decemberben kiutazott második váltás tagjainak, akiknek az itthoni felkészülését nagyban segítette, hogy a kinti csapat folyamatosan jelentett munkájáról, naprakész információkat szolgáltatva.

A parancsnok elmondta, hogy a kezdeti nehézségek leküzdését követően a magyar kiképzők már semmi olyanban nem szenvednek hiányt, ami az eredményes munkához és a regenerálódáshoz szükséges. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az afgán pilóták nem beszélnek idegen nyelveket. A kommunikáció így gyakorlatilag folyamatosan tolmácsok segítségével valósul meg.

A második váltás felkészülten vágott neki a négy hónapos kiküldetésnek, az afgán szállítópilóták kiképzése fennakadás nélkül folytatódik. A sikeresen teljesítő első váltás tagjai az ilyenkor szükséges visszaszűréseken esnek át, illetve január 24-én, kedden Szolnokon az őket egy héttel megelőző AMT–5 váltással közös hivatalos visszafogadó ünnepségen vesznek részt.

 
 

 Fotó: Muhari Tibor zászlós