Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszeréhez juthat Irán

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 21. 6:37

Egy napokban tett iráni bejelentés szerint úgy tűnik, hogy semmiféle akadálya nincs az orosz Sz-300 föld-levegő rakétarendszerek leszállításának. A szerződő felek megállapodása annak ellenére létrejött, hogy számos ország nem nézte jó szemmel az orosz-iráni megállapodást.

Az irániak ugyanakkor annyit fűztek hozzá a rosszalló megjegyzésekhez, hogy ezek a fegyverek védelmi szerepet töltenek be, és bármelyik országnak jogában áll ezek megvásárlása.

A szállítás pontos időpontjáról még nincsenek konkrét információk, de az oroszok nyilatkozatai szerint az elmúlt hónapban még nem kezdődött el az Sz-300 légvédelmi rendszerek leszállítása. Az Sz-300 legújabb változata az Sz-300PMU2, melynek maximális hatótávolsága 195 kilométer, és alkalmas repülőgépek és ballisztikus rakéták észlelésére.

A világ egyik leghatékonyabb rakétarendszeréről van szó, melynek teljesítménye az amerikai Patriot rendszerhez hasonlítható.

Irán egy 2005-ös szerződés keretein belül egyébként már kapott 29 darab orosz gyártmányú Tor-M1 légvédelmi rakétarendszert, 700 millió dollár összértékben.

Címkékjograkéta