Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világ megismerte a magyarok küzdeni akarását

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. március 9. 16:38

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a nemzeti összefogás, a megtörhetetlen nemzeti hit, az elkötelezettség és áldozatvállalás jelképe ma, 2022-ben is” - jelentette ki Zsiga Tamás dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért felelős államtitkári főtanácsos március 9-én, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban.

LALA0440

Nemzeti ünnepünk és a magyar sajtó napja, március 15-e alkalmából a társadalmi szervezetek képviselői részére tartott ünnepségen Zsiga Tamás dandártábornok emlékeztetett: az 1848-as forradalom nem március 15-én kezdődött, hanem 18 évvel korábban, amikor Széchenyi István a „Hitel” című művében leírta, milyen változásokra volna szükség, hogy a feudális berendezkedésű Magyarország elinduljon a polgárosodás útján. „Új irányt, új célokat fogalmazott meg, elindította a reformkort. A közteherviselés, az örökváltság, a sajtószabadság, a felelős magyar minisztérium felállítása szerepelt a prioritások között. A hosszú Habsburg elnyomás után levegőhöz akart jutni hazánk” – jelentette ki, hozzátéve: a világ megismerte a magyarok küzdeni akarását.

Zsiga Tamás dandártábornok ismertette a március 15-ét követő hónapok főbb vívmányait, külön kitérve a magyar honvédsereg létrehozására, amely „az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnagyobb eredménye volt.” Leszögezte: nemzeti történelmünk e legdicsőbb fejezete az üzeni, hogy a becsület, a küzdelem, az áldozatvállalás, az együttes fellépés esélyt ad a legreménytelennek látszó ügyekben is.

LALA0454

A dandártábornok felolvasta Jókai Mór „Huszonöt év múlva” című, 1873-ban megjelent művének részleteit, amelyben az író így emlékezett a dicső március idusára: „És mégis dicső nap volt ez! Mert a népet ez szabadítá fel, s a nemzet millióit ez tette honpolgárokká, a verejtékük által áztatott föld uraivá. Minden búzakalász, melyet Magyarország földje terem, 1848. március tizenötödikének emlékét dicséri. A nagy eszme nagy áldozatokat követelt. Sokat vesztettünk vérben és vagyonban. Bizony nagy ára volt e napnak! De a győzelem, mit meghozott, még e nagy árnál is nagyobb. E naptól számítja felszabadítását a magyar nép. Áldva legyen azoknak hamva, kik e nap diadaláért áldozatul adták oda magukat” – hangzott el a rendezvényen.  

Zsiga Tamás kiemelte: a társadalmi szervezetek megkérdőjelezhetetlen szerepet játszottak mind a Honvédelmi Minisztérium, mind pedig a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának és megbecsülésének növelésében. „A honvédelmi tárca a jövőben is számít az önök konstruktív és segítő támogatására, mellyel nagymértékben hozzájárulnak a honvédelem ügyének társadalom felé való közvetítéshez és a Magyar Honvédség elismertségének növeléséhez egyaránt” – mondta a dandártábonok, aki kiemelte azt is: ma a magyar társadalom ismeri és elismeri a Magyar Honvédséget. Elismeri, hogy soraiban magasan képzett, elhivatott, nemzetközi elismerést kivívott katonák szolgálnak.

A rendezvény elismerések átadásával, majd a Honvéd Férfikar ünnepi műsorával zárult.