Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tudásra és a képességek fejlesztésére is koncentrálnak

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. március 9. 15:25

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Hadműveleti Csoportfőnökség és az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency - EDA) kiváló és eredményes együttműködésének köszönhetően idén hazánkban tartják az Összhaderőnemi Műveleti Területre Telepíthető Bűnügyi Laboratórium (JDEAL) irányítóbizottsági ülését március 9. és 10. között.

EDA_22-ik_JDEAL_ülése_20220309_05 copy

A szerdai konferenciát Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia (MH AA) megbízott parancsnoka nyitotta meg a szentendrei objektumban. Az ezredes köszöntötte a résztvevőket és elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy az idei irányítóbizottsági ülést Szentendrén tartják. „Ez a kétnapos összejövetel is a tudásra, a képzésre és a képességek fejlesztésére fókuszál” – fogalmazott a megbízott parancsnok.

Az Európai Védelmi Ügynökség Összhaderőnemi Műveleti Területre Telepíthető Bűnügyi Laboratórium (EDA JDEAL) projekt célja: „a rögtönzött robbanószerkezettel végrehajtott robbantásos események utáni helyszínelési képesség kialakítása, egy kiképzési és egy műveletekbe telepíthető bűnügyi technikai elemző laboratórium felállítása, valamint a működtetéshez szükséges állomány felkészítése” – árulta el érdeklődésünkre Gyuricskó Róbert őrnagy, az MHP Hadműveleti Csoportfőnökség, Műveleti Biztosító Főnökség C-IED referens főtisztje, az EDA JDEAL projektfelelőse.

EDA_22-ik_JDEAL_ülése_20220309_03 copy

Az EDA JDEAL programot keretnemzetként Hollandia vezeti tizenkét nemzettel együtt (Ausztria, Belgium, Franciaország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország), melyhez hazánk 2014-ben csatlakozott. Magyarország C-IED (rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelem) kiképzők biztosításával folyamatosan hozzájárul a különböző JDEAL felkészítési rendezvények szakmai levezetéséhez. A projekt - többek között - támogatja a hazai Hadszíntéri Helyszínelő Csoport (WIT) képesség építését is.

Legutóbb tavaly október 20. és november 5. között rendezték meg az EDA által életre hívott, az Európai Unió legnagyobb volumenű Bison Counter 2021 elnevezésű, többnemzeti, rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelmi (C-IED) gyakorlatát Olaszországban, amelyen a Magyar Honvédséget az MH AA WIT Csoportjának állománya képviselte kiváló szerepléssel.

A kétnapos bizottsági ülésen - egyebek mellett - szó esik a JDEAL szakértői csoport által tervezett új laboratóriumi berendezések beszerzéséről, a JDEAL folyamatban lévő és jövőbeli tevékenységeiről, 2022-es költségvetéséről, valamint a bűnügyi laboratórium állományának oktatásáról, képzéséről.