Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A visegrádi országok tábori lelkészei találkoztak Szlovákiában

Szöveg: dr. Alácsi Ervin János alezredes |  2023. április 29. 11:12

Az évek óta szoros katonai együttműködés keretében a V4 országok tábori lelkészi szolgálatai közös konferencián vettek részt április 25-27. között.

V4megbeszélésalsóTátrafüred

Az esemény vendéglátója ezúttal Szlovákia volt. A konferenciát – amelyen a Katolikus Tábori Püspökséget a katonai ordinárius általános helynöke, dr. Alácsi Ervin János alezredes és pasztorális helynöke, Markovics Milán Mór őrnagy képviselte – a festői fekvésű Alsótátrafüreden (Dolný Smokovec), a Magas-Tátra lábainál rendezték meg.

szolgálatbanElesettSzlovákKatonákEmlékműve

A magyar, szlovák, lengyel és cseh tábori lelkészek mellett most először az érintett nemzetek beleegyezésével, megfigyelői státuszban részt vett egy ukrán tábori lelkész is, aki beszámolt az évek óta szervezés alatt álló ukrán szolgálat fejleményeiről, valamint értékes tapasztalatokat, hasznos ismereteket gyűjtött a V4-es országok szolgálatainak történelme, szervezeti felépülése és több évtizedes misszós gyakorlata alapján. A találkozót ökumenikus szellemben rendezték meg, jelen voltak katolikus, ortodox és lutheránus lelkészek is.

Az érintett szolgálatok részletes bemutatkozása után volt idő fontos kérdések megválaszolására, termékeny eszmecserére, de kisebb kirándulásokra is. A lelkészek busszal ellátogattak Liptószentmiklósra, a Szlovák Fegyveres Erők Milan Rastislav Štefánik Tábornok Akadémiájára, ahol a helyi református lelkészasszony tartott rövid igeszolgálatot, majd az ótátrafüredi siklóvasúttal fölmentek a Lomnici-csúcs lábához, közel 1 300 méter tengerszint feletti magasságba, hogy gyönyörködjenek a magasztos látványban és egy gyalogtúra keretében megtekintsék a közeli vízesést.

A lelkészek végül azzal búcsúztak el egymástól, hogy nemsokára újra találkoznak Csehországban, mert jövőre a csehek lesznek a V4-es találkozó házigazdái.

lipótszentmikolósiAkadémia