Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A víz sem akadály

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. augusztus 9. 16:47

A felderítőkatonák feladatai közé tartozik, hogy a harc megvívásához szükséges naprakész, releváns és pontos hírszerzési információkat szerezzenek a szemben álló félről. Ez korántsem veszélytelen kihívás, így alapszabály, hogy aki náluk szolgál, annak földön, vízen és levegőben egyaránt meg kell állnia a helyét.

MH_2023_08_borító

A három elem közül ezúttal a vízé volt a főszerep. Egy folyó jelentette akadály leküzdése előtt alaposan fel kell térképezni annak paramétereit, az átkelési lehetőségeket, a víz alatt rejlő veszélyeket, illetve a partvonal közelében található ellenséges erők elhelyezkedését. A nemrég megtartott tábori kihelyezési hét során egyebek mellett ezeket a feladatokat gyakorolták a debreceni MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred, a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, valamint a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár felderítőkatonái a Kurca folyónál.

A debreceni alakulat állománya évente többfajta kiképzési eseményen vesz részt; az ejtőernyős felkészítés mellett hegyi és vízi tréning is szerepel a programjaik között, továbbá egy téli kihelyezés, amelynek keretében főként a szélsőséges körülmények közötti túlélés technikáját sajátítják el. Kreácsik Ákos alezredestől, a felderítőezred parancsnokától megtudtuk, hogy ezeken a megmérettetéseken elsősorban a mélységi és a csapatfelderítő katonáknak kell bizonyítaniuk képességeiket. A mélységi felderítőszázadnál ejtőernyős és búvár beosztásokban szolgálók a mostani gyakorlat biztosításában is főszerepet játszottak – közösen a szentesi búvárokkal.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 11-én, pénteken megjelenő számában!