Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyősök váltják a hegyivadászokat a NATO harccsoportban

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: eVA BG olasz kontingens |  2023. augusztus 9. 17:51

Ünnepélyes keretek között váltotta egymást az olasz „Brigata Alpina Julia” (Hegyivadász Dandár) és a „Brigata Paracadutisti Folgore” (Ejtőernyős Dandár) állománya, a Veszprém Jutaspuszta – Újmajor táborban, augusztus 9-én. Massimiliano Careddu alezredes, a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport (enhanced Vigilance Activity Battle Group – eVA BG) olasz állományának leköszönő parancsnoka Salvatore Sotgiu alezredesnek adta át a stafétabotot a Magyarországon települt nemzetközi katonai köteléknél.

07. la JULIA bis

Az eseményen részt vett Nicola Lanza de Cristoforis vezérezredes, az olasz Összhaderőnemi Erők parancsnokhelyettese, Roberto Taraddei, a budapesti olasz konzulátus helyettes vezetője, Franco del Favero dandártábornok, a hegyivadász alakulat, valamint Roberto Vergori dandártábornok, az ejtőernyősök parancsnoka. A Magyar Honvédséget Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka képviselte, továbbá jelen voltak az eVA BG amerikai és horvát kontingenseinek parancsnokai is.

A „Brigata Alpina Julia” 2023 februárjában kezdte meg szolgálatát az újmajori bázison. Ezalatt az idő alatt több mint száz kiképzési és éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot hajtottak végre amerikai, horvát és magyar erőkkel szoros együttműködésben. A kontingens mellett kiemelkedően fontos szerepet játszott az Olasz Nemzeti Támogató Elem logisztikai támogatása is, amely az olasz kontingens 260 katonájának mindennapi életét biztosította, valamint karbantartotta a közel száz darab olasz felségjelű harcjárművet is. A jövőben a „Brigata Paracadutisti Folgore” ejtőernyősei veszik át az olasz haderő képviseletét az elrettentés és a védelem biztosítását célzó NATO műveletben a Szövetség keleti szárnyán.

CímkékNATO