Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Vörös Hadsereg Frakció vezetőinek kollektív öngyilkossága

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. október 17. 19:14

Az 1977. október 18-án Mogadishuban meghiúsított túszejtő akció hírére a német Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezet négy vezére kollektív öngyilkosságot követett el a stammheimi szigorított fegyház számukra elkülönített részlegében. Andreas Baader a lemezjátszójába rejtett pisztollyal lőtte magát tarkón, Gudrun Ensslin pedig felakasztotta magát. Elég meglepő volt az éjszakát túlélő Irmgard Möller esete, aki úgy szúrta többször magát mellbe, hogy később nem emlékezett rá.

A kilencvenes évek végén a Vörös Hadsereg Frakció Németország legnagyobb terrorszervezete volt, melynek gyökerei az 1960-as évek diák mozgalmaihoz vezethetők vissza. Ezekben az években a fennálló hatalom ellen fellépő diák szerveztek a vietnami háború befejezését követelték. Másrészről sok fiatal elfogadta Herbert Marcuse tanítását, aki a világforradalom szükségességének elméletét hirdette. Marcuse szerint a munkásság a jóléti társadalmakban elvesztette forradalmi vezető szerepét, ezért azt az értelmiségnek kell átvennie. Elmélete azért is tudott a diákok között hívekre találni, mert ez volt az első olyan nemzedék, aki nem szenvedte meg a háborút, de nagyon kritikusan szemlélte a helyi háborúkat és azok következményeit.

A szervezet 1967-ben alakult meg. Az iráni sah nyugat-berlini látogatása alkalmával nagy tüntetések robbantak ki, mivel a diákok szemében a sah a diktatúra jelképe volt. A rendőrség a tömeg közé lőtt és halálosan megsebesítették az egyik tüntető diákot. Ez tovább fokozta a fiatalok ellenállását a hatalom ellen. A Vörös Hadsereg Frakció is azért alakult meg, hogy felvegye a harcot a rendőrállammal. Alapítója Hort Mahler ügyvéd volt, de a vezetést hamarosan átvette Andreas Baader és élettársa Gudrun Ensslin.

Õk azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy 1968 májusában Frankfurtban két áruházat is felgyújtottak, hogy mozgósítsák a velük együtt gondolkodókat. Letartóztatásukat követően enyhe büntetést kaptak. A börtönbe többször meglátogatta őket egy gazdag családból származó baloldali újságíró, Ulrike Meinhof, akit meggyőztek arról, hogy a toll helyett a pokolgép hatásosabb fegyver a hatalom elleni harcban. Baadert egy fegyveres csoport szabadította ki a börtönből.

A frakció az 1970-es évek elejétől nyíltan a fegyveres ellenállást választotta. Fő célpontjaik a NATO objektumok, a rendőrség épületei, bankok, ipari konszernek voltak. A városi gerilla harcokban megtorló akciókat kezdeményeztek az általuk igazságtalannak tartott politikai irányvonalakkal – például az akkor zajló vietnami és a palesztin háborúk – szemben. Ekkor a csoport kemény magja mintegy 60 fiatalból állt és kb. 2 ezer szimpatizáns segítette a cselekmények végrehajtását.

1972-ben a Németországban állomásozó 7. amerikai hadsereg objektumait vették célba és többek között robbantást hajtottak végre a frankfurti amerikai tiszti kaszinóban.

A rendőrség még ebben az évben nagyszabású hajszát indított a szervezet tagjai ellen és ennek eredményeként a vezetőiket elfogták. A rendőrség ekkor úgy gondolta, hogy ezzel vége a terroristák tevékenységének. 1975-ben, amikor megkezdődött a vezetők elleni per, egy újabb generáció mutatkozott be. Terroristák szállták meg a stockholmi német nagykövetséget és a fogságba esett társaik elengedését követelték. A csoportok annyira fanatikusak voltak, hogy az anti-terrorista egységek támadása esetén mindent feláldozva még az elfoglalt épületet is felrobbantották.

1976-ban Ulrike Meinhof öngyilkos lett. Erre válaszul a terroristák ebben az évben minden korábbit felülmúló támadássorozatot hajtottak végre. Többek között megölték Buback főállamügyészt is.

1977-ben a saját keresztlánya segítségével megölték Ponto bankárt, aki egyike volt a legbefolyásosabb üzletembereknek és komoly szerepet játszott a nemzetközi pénzügyi életben. Szintén még ebben az évben elrabolták Schleynert a Német Gyáriparosok Országos Szövetségének az elnökét, hogy kicseréljék Baaderékra. A tárgyalások közben egy palesztin terrorcsoport, amely már korábban is szövetségesük volt, eltérítette a Lufthansa egyik járatát Mogadishu repülőterére. A már nemzetközivé váló konfliktust a helyszínre érkező német kommandósok oldották meg, akik a gépeltérítőket lelőve kiszabadították az utasokat.

Aznap este Beader és élettársa látva, hogy nincs reményük a szabadulásra, a mai napig tisztázatlan körülmények között öngyilkosságot követtek el.

A Vörös Hadsereg Frakció 1982-ben új célként a globalizációt hirdette meg és az összefogást más országok fegyveres csoportjaival, de a támadások száma a felhívásuk ellenére tovább csökkent. 1986-ban egy újabb letartóztatási hullám során szinte a teljes szervezetet felszámolták.