Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kambodzsa növelne

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 18. 8:10

Hun Sen kambodzsai kormányfő szerint az országnak kiemelten kell kezelnie a honvédelem kérdését és növelnie kell katonai kiadásait.

A miniszterelnök ezt a pénteki phnompeni kormányülésen, két nappal azután jelentette be, hogy két kambodzsai katona meghalt a Kambodzsa és Thaiföld közötti vitatott határszakaszon kirobbant tűzharcban a Preah Vihear templom közelében.

Hun Sen ugyanakkor újságírók előtt hangsúlyozta: a héten történt határincidens nem fog széles körű háborúvá fajulni és a határ közelében élőknek nincs okuk aggodalomra.

A miniszterelnök közölte, hogy a kormány hamarosan olyan törvénytervezetet vitat meg, amelynek értelmében a nemzetvédelem ügye elsőbbséget élvezne Kambodzsában.

Míg a modern harci eszközökkel felszerelt thaiföldi hadseregben 300 ezer katona teljesít szolgálatot, Kambodzsának jelenleg csak 135 ezer katonája van, nem rendelkezik modern eszközökkel és alacsonyabb színvonalú a katonai kiképzés is.

A két ország csütörtökön megállapodott arról, hogy véget vetnek a harcoknak, és a további incidensek elkerülése érdekében közösen járőröznek majd a vitatott határszakaszon.

A viszályt az okozza, hogy Bangkok sohasem fogadta el a hágai Nemzetközi Bíróság 1962-ben hozott döntését, amellyel Kambodzsa fennhatósága alá helyezte a határövezetben álló, vitatott hovatartozású Preah Vihear templomot, amelyet az UNESCO az idén Phnompen kérésére felvett a világörökségek listájára.