Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Vöröskereszt a tálibokon is segít

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 27. 10:15

A nemzetközi vöröskereszt nem hagy fel avval, hogy elsősegély-oktatásban részesíti az afganisztáni tálib lázadókat, dacolva az egyre több dühödt e-maillel, amelyben a világ minden tájáról bírálják emiatt a szervezetet – közölte csütörtökön egy Afganisztánban dolgozó tisztségviselő.

A vöröskereszt áprilisban „a fegyveres ellenzék több mint 70 tagját" részesítette elsősegély-oktatásban, ezenkívül száz rendőrt és polgári személyt, köztük taxisofőröket.

A tanfolyamok 2006-ban kezdődtek, és a szervezet mindaddig folytatja őket, amíg megítélése szerint szükség van rájuk – mondta Christian Cardon szóvivő. A vöröskereszt hivatásának központi eleme, hogy gondoskodjon minden rászoruló elsősegélyben részesüléséről függetlenül attól, melyik oldalon áll az illető – tette hozzá.

A Guardian című brit napilap kedden idézett egy meg nem nevezett kandahári kormányilletékest, aki bírálta a vöröskereszt elsősegély-oktatási gyakorlatát, mondván, „a tálibok nem érdemlik meg, hogy emberekként bánjanak velük". Cardon szerint a cikk megjelenése óta a vöröskereszt indulatos e-maileket kap szerte a világból. A szóvivő ugyanakkor azt mondja, hogy az afgán illetékesek zöme elismeri a szervezet 151 éves gyakorlatát, és felfogja az orvosi hivatás mibenlétét, miszerint a háborús sebesülteket gyógyítani kell származásuktól és hovatartozásuktól függetlenül.

„Így dolgozunk Afganisztán-szerte és mindenütt a világon" – mondta a szóvivő.