Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Winterberg-alagútról nyílt kiállítás Németországban

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: Oliver Wasem |  2022. október 23. 19:29

A közelmúltban nyitotta meg kapuit a „Halál a Winterberg-alagútban: Tragédia az első világháborúban” című kiállítás a Konstanzi Járási Hivatalban (Baden-Württemberg tartomány, Németország).

kiall2

A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) Baden-Württembergi Tartományi Egyesülete, és a Tartományi Általános Levéltár összefogásával készült tárlat a régió első világháborús történelmének egy szeletét hivatott bemutatni.

1917. május 4-én a 111. tartalékos gyalogezred mintegy 150 badeni katonáját élve temette maga alá az észak-franciaországi Craonne melletti Winterberg-alagút. Amikor 2020-ban a VDK feltáró munkája révén újra felfedezték ennek a védőalagútnak a bejáratát, a média és a közvélemény is nagy érdeklődéssel figyelte az eseményeket. Az alagútból származó eredeti leleteket elsőként Konstanzban mutatják be a nagyközönségnek. Az alagút által betemetett katonák – akik sorsát a levéltári kutatásoknak köszönhetően részletesen nyomon követhetjük – Konstanzról és környékéről származtak.

kiall4

A német-francia utazókiállítást a leletanyag nélkül korábban már bemutatták Karlsruhéban (Baden-Württemberg, Németország). Konstanzban október 28-ig ingyenesen tekinthető meg a tárlat, ezután Franciaországba és Belgiumba is elutaztatják majd.