Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zászló igazi ereje bennünk van

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. július 1. 22:04

Zászlószalagot adományozott az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ részére dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. A szalagot július elsején, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke kötötte fel a szentendrei alakulat csapatzászlajára.

MH_Kiber_es_Informacios_Muveleti_Kozpont_zaszloszalag_adomanyozasi_unnepseg_202200701_04 copy

Alkalmazkodva a jelenkor adta kihívásokhoz - az MH Katonai kibertér Műveleti Központ, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, valamint az MH Budapest Helyőrség Dandár Elektronikus Eseménykezelő Főközpont összevonásával - idén január elsején alakult meg az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ. A szervezettel egy olyan új képesség jött létre, amivel a Magyar Honvédség gyorsabban és hatékonyabban képes végrehajtani feladatait.

Az ünnepi állománygyűlésen felolvasták dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét. Elhangzott: amellett, hogy felállítása óta mozgalmas félévet tudhat maga mögött az alakulat, nagyon mozgalmas jövő áll az itt szolgálók előtt. Eddig nem ismert kihívásokkal kerülnek majd szembe, ezért a Magyar Honvédség parancsnoka arra kérte levelében a központ munkatársait, hogy továbbra is tegyenek meg mindent a hatékony feladatvégrehajtás, s ezáltal Magyarország biztonsága érdekében.

MH_Kiber_es_Informacios_Muveleti_Kozpont_zaszloszalag_adomanyozasi_unnepseg_202200701_06 copy

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója és prof. dr. Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága kibervédelmi szemlélője is - Bozó Tibor vezérőrnagy beszédében úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség legfiatalabb alakulatát ünneplik ma Szentendrén. Hozzátette: az új képesség azóta minden nap bizonyít, főleg ma, amikor Magyarország szomszédságában háború dúl. „Egy nagyon-nagyon csúnya konfliktus, ami a kibertérben is folyik. Fel kell készülnünk. Azért is, mert szomszédok vagyunk, ugyanakkor azért is, mert a kibertér nem ismer határt. Nincsenek határok, nincsenek távolságok” – jelentette ki.

Bozó Tibor vezérőrnagy szólt a folyamatos fejlődés igényének kihívásáról is, hiszen napról-napra csúcstechnikát kell tudni alkalmazni, márpedig a világ robbanásszerűen fejlődik. „Ami ma jó, elfogadott, az már holnap hadtörténeti, technikai érdekesség lesz, mert mindig van jobb” – összegezte. Leszögezte azt is, hogy éppen ezért a központ egyre jobban fejlődni fog a jövőben.

MH_Kiber_es_Informacios_Muveleti_Kozpont_zaszloszalag_adomanyozasi_unnepseg_202200701_08 copy

A zászlószalag felkötését követően Balogh Péter ezredes, az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ parancsnoka fontosnak és szimbolikusnak nevezte a mai napot. „Fontos, mert a zászlószalag avatás minden alakulat esetében az egyik legfontosabb alkalom, egy új eskütétel, amely megerősíti a haza, a nemzet iránti elkötelezettséget és elhivatottságot. Szimbolikus is, mert erre a jogelőd katonai szervezet, a Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ napján kerülhet sor” – mondta.

Kifejtette, az orosz-ukrán háború mindenki számára nyilvánvalóvá tette azt, amit a katonák mindig is tudtak. A háború nem absztrakt fogalom, nem olyasmi, ami csak másokkal történhet meg. „Olyan kihívás, amelyre készülni kell, amelyre készen kell állnunk. A háború nem csak a hagyományos frontvonalakon, nem csak a lövészárkokban, az erődökké változtatott városokban, nem csak területekért, kézzel fogható forrásokért folyik, hanem a digitális térben a lelkekért és az adatainkért. Ezért a haza védelmét nem csak az acél és a beton, nem csak a páncélosok és az erődítmények jelentik, hanem legalább ilyen fontos a polgári lakosság nyugalma és biztonságérzete ellen irányuló támadások kivédése és visszaverése” – húzta alá.

A csapatzászló és az azt ékesítő zászlószalag kapcsán kijelentette, hogy a katonák számára a zászló nem csak egy tárgy. Sokkal inkább a katonai erények, vagyis a hűség, a becsület, a haza és a hazaszeretetet jelképe. „A zászló igazi ereje a zászlót követő emberek lelkében van, bennünk, önökben, mindannyiunkban, honfitársainkban, Magyarországban” – mondta.

MH_Kiber_es_Informacios_Muveleti_Kozpont_zaszloszalag_adomanyozasi_unnepseg_202200701_12 copy

Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ csapatzászlójának új zászlószalagját Nánai László alezredes, a HM Protestáns Tábori Püspökség püspökhelyettese áldotta meg. Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával és a Szentendre Helyőrségi Zenekar ünnepi műsorával ért véget.