Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zene szeretete vonzotta a honvédelem felé a díjnyertes őrmestert

Szöveg: Balatoni Kitti |  2022. május 24. 8:29

Első helyezést ért el a Csehországban megrendezett XIII. Nemzetközi Előadóművészi Versenyen Bihary Ferenc őrmester, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarának tagja. A katonazenésszel a neves nemzetközi versenyről beszélgettünk és arról, hogy miért különleges számára hangszere, a basszus harsona.

A XIII. Nemzetközi Előadóművészi Versenyt idén hirdették meg basszus harsonára elsőként, így Bihary Ferenc őrmestert meglepetésként érte, hogy ezúttal ő is megmérettetheti magát. „Eleinte nem néztem meg alaposan a verseny kiírását, hiszen az elmúlt években egyszer sem hirdették meg basszus harsonára. Februárban ismét elém került a felhívás, akkor meglepetten láttam, hogy én is jelentkezhetek. Éppen az alapkiképzésemet töltöttem Kecskeméten. Szerencsére a hangszer velem volt, hogy a szabadidőnkben esténként játszunk a társaimmal, ezért miután megláttam a lehetőséget, gőzerővel készülni kezdtem. Gömöri Balázs őrnagy, a hódmezővásárhelyi katonazenekar karmestere támogatott abban, hogy induljak a versenyen, így már az alapkiképzés alatt elkezdtem a felkészülést. A megmérettetésig intenzív két és fél hónap vezetett, minden este gyakoroltam. Sipos Béla hadnagy a felkészülésem alatt karmester-helyettesként és harsonaművészként többször meghallgatott. Kértem, hogy lásson el tanácsokkal” – árulta el.

A versenyen öt hangszer (trombita, kürt, harsona, tuba, fagott) mérettetett meg négy korcsoportban. A 24 éves őrmesterrel együtt maga a basszus harsona is debütált. A fiatal katonazenész héttagú nemzetközi zsűri előtt játszott. Habár az új kategória miatt kissé izgult, első helyezést ért el a korcsoportjában. „A győzelem nagyon jó érzéssel töltött el, hiszen ez az első eredményem nemzetközi versenyen. Nem tudtam milyen lesz a mezőny, ezért volt bennem drukk. Erős versenytársakkal mérethettem meg magam” – avatott be.

BF

Az őrmester 2006. szeptemberében kezdett játszani első hangszerén. „Másfél évig trombitáltam, azonban sok múlik a száj adottságain. Mivel vastag ajkaim vannak, az akkori tanárom, Horváth Zoltán javaslatára tenorkürtre váltottam, amely jó döntésnek bizonyult. Az általános iskolát követően a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumba kerültem. Mivel a felsőoktatásban nincs tenorkürt képzés, ezért ismét váltottam. A harsona elég hasonló hangszer, így ezt választottam. Másfél év után – szintén az adottságaim miatt – inkább basszus harsonázni szerettem volna. A döntésemben a főtárgy tanárom, Barkóczi László is támogatott, így 2013 októbere óta már ezen a hangszeren játszom” – idézte fel.

A katonazenész azt is elárulta, mi teszi különlegessé számára a basszus harsonát. „Egy zenekarban jellemzően egy ember játszik ezen a hangszeren, ezért egyedinek gondolom. Ahogy elkezdtem rajta tanulni, az évek alatt beleszerettem. Érdekes a mélysége, hogyan lehet lent fújni, milyen darabokat írtak rá. Szeretem a hangszer és a saját határaimat minél jobban megismerni, kitolni és elmenni a végletekig” – avatott be.

6274e671df077774474827

Az őrmester 2022 márciusa óta az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarát erősíti. A zenekarral való kapcsolata korábbra nyúlik vissza, ugyanis több alkalommal beállt játszani, ha szükség volt rá. Amint lehetősége nyílt, csatlakozott, így maga is katonazenésszé vált. „A zenekar magas szakmai színvonalat képvisel. Korábban nehéz volt elképzelni, mi vár rám az alapkiképzésen, milyen a honvédséggel járó egyenruha és alakiasság. Azonban az alapkiképzésen rájöttem, hogy tudok azonosulni mindezzel. A sport szintén sokat segít a mentális egészség megőrzésében, ami a zenészek számára hasznos. Sokat számít, hogy éles helyzetben az ember hogyan reagál. Hogy nem remeg meg, ha ki kell állni a közönség elé egy versenyen, egy fellépésen vagy, ha a trombitásnak el kell fújnia a takarodó hangjait” – mondta.

A katonazenész 2017 szeptemberében kezdte el a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának előadóművész szakját, ahol dr. Gyivicsán György és Vörös József tanították. 2020 júniusában szerezte meg első diplomáját. Az őrmester jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar ötödéves harsonatanár hallgatója. Jövőbeli tervei között szerepel egy újabb megmérettetés, a jövő nyári International Trombone Festival (ITF). „A versenyre ősszel kell videófelvételeket küldeni, amelyek alapján az egész világról összesen három embert hívnak meg a döntőbe. Már idén nyáron elkezdem a felkészülést” – avatott be.

6274e671a9907936265229
Kapcsolódó cikkek
Bihary Ferenc őrmester (nyitó)

Nemzetközi siker Brnoban

2022. május 7. 15:27