Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A zene tartja össze szakmai utam!”

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd, Kormány Gábor archív felvétele |  2023. június 9. 8:08

Igazán különleges megtiszteltetés érte az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár kötelékében szolgáló Ruff Tamás őrnagyot, hiszen Egressy Béni-díjat vehetett át Magyarország honvédelmi miniszterétől. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmesterét a honvédelem napja alkalmából tüntették ki az elismeréssel, melyet kiemelkedő katonazenészi és zeneszerzői tevékenységéért érdemelt ki.

20230517_KG_szekesfehervar_galaest_015

A székesfehérvári dandár részét képező katonazenekart irányító Ruff Tamás őrnagy úgy nyilatkozott, hogy az elismerés fontos összegzése eddigi szakmai életének. Számára a díj visszajelzés arról, hogy talán sikerült olyan szép és jó dolgokat létrehoznia, amelyek megalapozták ezt a döntést.

Ruff-Tamás-őrnagy_Web

A Honvédelmi Minisztérium által alapított Egressy Béni-díj a katonazenész szakmán belül a legrangosabb elismerések egyike, amit csak kaphat az ember. Tíz éve alapították és kétévente adományozható egyetlen személy részére azért a munkásságért, amit a díjazott a honvédségért és a katonazenészi társadalomért végzett.

Mint a karmester mondja, sikerült a civil életben szerzett színházi tapasztalatait, szakmai meggyőződését, valamint kapcsolati tőkéjét behoznia a katonai világba. Úgy látja, Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar hazai és nemzetközi téren is közvetíteni tudja a magyar értékeket, hiszen ,,ugyanazt a zenei nyelvet beszéli mindenki”.

A zene tartja össze szakmai utam, amit bejárok – teszi hozzá a karnagy, akinek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatói posztja is egyfajta kihívást jelentett és jelent. Nem győzi hangsúlyozni a díj kiérdemlése kapcsán, hogy Isten és a család nélkülözhetetlen pályáján, csakúgy, mint a honvédségi elöljárói, parancsnokai és közvetlen kollégái támogatása. Vagyis, ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, megannyi ember munkája szükséges.