Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a környezetvédelem

Szöveg: Honvéd Vezérkar Biztonságtechnikai Főnökség |  2023. június 9. 10:19

Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság adott otthont a Honvéd Vezérkar Biztonságtechnikai Főnökség szervezésében, június 5-e, a katonai környezetvédelem napja alkalmából megtartott rendezvénynek, Várpalotán.

Várpalota (3)

A vendéglátó honvédségi szervezet részéről Pálmai Árpád alezredes, megbízott parancsnok köszöntötte a Magyar Honvédség környezetvédelmi szakembereit és számos aktuális feladat példáján keresztül mutatta be a kiképzések, a lő- és gyakorlóterek működését érintő általános és szakmai feladatokat. Beregi Csaba ezredes, a HVK Biztonságtechnikai Főnökségének vezetője a kiképzési feladatok végrehajtásához, a gyakorlóterek működtetéséhez és fenntartásához tartozó szakmai támogató feladatok szerepét emelte ki, amelyek bemutatása, a tapasztalatok átadása egyben a szakmai nap célja volt.

Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság fő feladatait Németh Balázs őrnagy mutatta be. A szervezet környezetvédelmi szakembereként, előadásában kiemelt hangsúlyt kapott a központi gyakorló- és lőterek működésével kapcsolatos környezetvédelmi feladatok, kihívások és tapasztalatok átadása, a használó külföldi és hazai katonai szervezetek közötti együttműködés kérdései.

Magyarország Nemzeti Biztonsági, illetve Katonai Stratégiáját érintő környezetvédelmi aspektusokról, a NATO környezetvédelmi alapelveiről, a katonai szövetség globális klímaváltozására adott cselekvési tervéről és a Magyar Honvédségre háruló szakmai feladatokról Molnár Zoltán alezredes, a HVK kiemelt főtisztje adott átfogó képet a katonai szervezetek képviselői részére.

Várpalota (2)

A szakmai nap során ismertették Magyarország honvédelmi miniszterének és a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét, amelyben megfogalmazták azt az elvárást, miszerint ki kell dolgozni egy új, küldetésalapú, művelettámogató katonai környezetvédelmi stratégiát az elmúlt évek nemzetközi és hazai tapasztalatait elemezve, figyelemmel a megváltozott biztonsági környezet kihívásaira, valamint a Magyar Honvédség előtt álló feladatokra és a működési sajátosságaira.

A katonai környezetvédelem területén végzett szakmai munkájuk eredményei alapján a rendezvényen elismerést vehetett át Németh Balázs őrnagy és Ladányi Gabriella főtanácsos a Honvéd Vezérkar, valamint Lakatos Ádám főtörzsőrmester az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság állományából.

Az új haditechnikai eszközök üzemeltetéséhez, a laktanyák, repülőterek és gyakorlóterek fejlesztéséhez és működtetéséhez szorosan kapcsolódnak környezetvédelmi feladatok is. Ennek jegyében hallgattak meg a résztvevők egy beszámolót a „Nullponti” lőtér mellé tervezett, a gyakorlatokra érkező katonák és technikai eszközök részére kialakítandó „Új Bázis” tervezésével és kivitelezésével összefüggő szakmai feladatok tapasztalatairól. A rendezvény záró programjaként a helyszínen is megtekintették az „Új Bázis” építésének aktuális állapotát.

Várpalota (1)