Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akaraterő, bátorság, közösségépítés

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. június 9. 13:03

Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csarnokában rendezték meg a Bátrak Ligája országos döntőjét június 8-án. A tizennégy csapat részvételével zajló vetélkedő záró eseményén Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke és Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója adta át az elismeréseket.

A Honvédelmi Sportszövetség 2017-ben indította útjára a Bátrak Ligája országos versenysorozatot. A program célja, hogy – az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás mellett – a hazafias nevelést népszerűsítse az általános iskolás diákok körében. Csepelen a korábbi fordulók első és második helyezettjei mérettették meg magukat, a verseny után mind a tizennégy általános iskolás csapat és az őket kísérő pedagógusok is elismerést vehettek át.

Batrak_Ligaja_eredmenyhirdetes_20230608_02 copy

„Bízunk természetesen abban is, hogy nagyon sokan közületek akár a kadétképzésben is részt vesztek majd; olyan iskolába jelentkeztek, ahol vannak kadétosztályok. 2017-ben indítottuk útjára a Honvéd Kadét Programot, és egyébként az MH Sportszázadot is. Bozó tábornok úr ebben nagyon sokat segített annak idején és azóta is” – fogalmazott köszöntőjében Simicskó István. Az elnök hozzátette: a cél, hogy a fiatalok rendelkezzenek a tisztánlátás képességével, stabil értékrenddel és fizikai-mentális állóképeséggel. „A küzdelmes élethez ezekre a képességekre szükség van” – világított rá Simicskó István, majd aláhúzta: az élethez bátorság is kell, és nagyon fontos a közösségépítés is, mert ezek szintén segítenek a kihívások leküzdésében.

Batrak_Ligaja_eredmenyhirdetes_20230608_04 copy

„Nektek, fiataloknak, kell a minta és a példa. A régi görögök is azt mondták, hogy akkor egészséges egy ember, ha ép testben ép lélek lakozik” – fogalmazott Bozó Tibor altábornagy. A Honvéd Vezérkar törzsigazgatója beszédében kiemelte a csapatszellem fontosságát: „ezen a versenyen legyőztétek önmagatokat és kialakítottátok azt a helyzetet, hogy nem csak „én” vagyok, hanem „mi”. Közös célotok van, a közös cél pedig azt jelenti, hogy mindenkinek oda kell tennie magát, mert a legkisebb egyéni hiba is a csapat bukásához vezethet.”

A Bátrak Ligája szellemi vetélkedőiben honvédelmi tudásukat, az aktivitásokban a honvédelmi sportokban való jártasságukat mérték össze a diákok. A sportfeladatok között akadálypálya, falmászás, erőpróba és villám tájékozódás is szerepelt. Idén hetven iskola ötszázhatvan versenyzője vett részt a vetélkedőben, a döntőben tizennégy iskola száztizenkét versenyzője szerepelt. A döntőt a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum csapata nyerte, második helyen a Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola végzett, a dobogó legalsó fokára pedig a József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata állhatott fel.