Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Abbász dacol az izraeli rendelettel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 20. 6:14

Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette, hogy ellenáll annak az izraeli katonai rendeletnek, amelynek értelmében kitoloncolás vagy börtönbüntetés vár Ciszjordániában mindazokra, akik illegálisan, a megfelelő okmányok nélkül tartózkodnak a térségben.

A palesztin politikus azt követően nyilatkozott, hogy Sarm-es-Sejk tengerparti üdülőhelyen találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. Hangoztatta, hogy az izraeli rendelet felér egy provokációval.

Úgy vélekedett, hogy Izraelnek nincs joga deportálni egyetlen palesztint sem, a Palesztin Hatóság nem járul hozzá, és különböző eszközökkel szembeszáll vele.

A szóban forgó rendelet egy 1969-es katonai intézkedés módosítása. Az eredeti rendelkezés a szomszédos arab államokból beszivárgó aktivistákkal szembeni fellépést szabályozta, míg az új szabály értelmében bárkit ki lehet toloncolni vagy hétéves börtönnel lehet sújtani, aki a szükséges okmányok hiányában tartózkodik az Izrael által 1967-ben megszállt területeken.

Izrael szerint a rendelet “kevés embert érint majd".

Izraeli emberjogi csoportok szerint viszont az intézkedés áldozatául eshet több ezer palesztin, aki a Gázai övezetből települt át a Hamász elől Ciszjordániába, vagy külföldön született, de ciszjordániai palesztinnal kötött házasságot, mert ők nem rendelkeznek olyan izraeli okmánnyal, amely ciszjordániai lakosként igazolná őket. Érintettek lehetnek továbbá azok a külföldiek, akik lejárt turistavízummal tartózkodnak Ciszjordániában.

Abbász emlékeztetett arra, hogy a zsidó állammal kötött megállapodás értelmében Ciszjordánia és a Gázai övezet egy területi egységnek tekintendő, amely a palesztin autonómia szuverenitása alá tartozik.

Az arab világ elítélte izraeli lépést, amely egy olyan időpontban született, amikor a ciszjordániai izraeli telepépítések miatt elakadtak a palesztin-izraeli béketárgyalások.

Címkékjog