Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két újabb urándúsító üzem Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 20. 6:16

Az iráni elnök újabb urándúsító üzemek létesítését hagyta jóvá – közölte az ILNA hírügynökség szerint egyik tanácsadója hétfőn. Modzstaba Szamare Hasemi közölte, hogy Mahmúd Ahmadinezsád áldását adta a létesítmények megépítésére kiszemelt helyszínekre. Az építkezések azt követően kezdődnek meg, hogy az elnök utasítást ad rá.

Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője februárban jelentette be, hogy az ázsiai országban az idén két újabb urándúsítót építenek meg. Miután tavaly novemberben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfeddte Iránt azért, mert az iszlám köztársaság eltitkolta egy urándúsítójának építését egy erdős terepen a fővárostól hozzávetőleg 100 kilométerre délre, Ahmadinezsád válaszul közölte: Irán tíz ilyen jellegű létesítmény megépítésére készül.

Szálehi februárban elmondta: az idénre tervezett két új dúsító kapacitása a Natanzban működő üzemének teljesítőképességével lesz egyenlő. A natanzi üzemben akár 50 ezer dúsító centrifuga is lehet a becslések szerint. A két új urándúsítót hegyvidékes, erdővel borított területen szándékoznak felépíteni, hogy megfelelően álcázzák azokat egy esetleges támadás elől – közölte Szálehi.

Izraelben, akárcsak a nyugati hatalmakban, egyre erősödik az az aggodalom, hogy Irán nem polgári célokra – mint azt állítja -, hanem valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére igyekszik felhasználni atomlétesítményeit. Izrael nem zárta ki, hogy csapást mér ezekre a berendezésekre.

Irán bevallottan arra készül, hogy 20 százalékos dúsítottságú urán előállítását érje el, hogy azzal azt a teheráni kutatólaboratóriumát működtesse, amelyet állítása szerint gyógyászati célokra alkalmas izotópok elállítására használ.