Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétségbe vonják Srebrenica áldozatainak számát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 20. 6:20

A boszniai Szerb Köztársaság (RS) vezetői közölték, hogy felülvizsgálják a Srebrenicában meggyilkoltak mintegy 7800 fős listáját, amelyet szerintünk 2004-ben a nemzetközi közösség “nyomása alatt” állítottak össze. Egy jogvédő csoport viszont hétfőn beperelte a La Nation című svájci lapot, mert az kétségbe vonta az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást.

“Célunk nem a bűncselekmény megkérdőjelezése. Egy ember meggyilkolása is sok" – hangsúlyozta Milorad Dodik kormányfő, amikor bejelentette a kelet-boszniai városban történt mészárlásról egy kormánybizottság által 2004-ben közzétett adatok felülvizsgálását.

A boszniai szerb kormányfő szerint a 7806 főt tartalmazó, 2004-ből származó listát a nemzetközi közösség “nyomása alatt" állították össze.
“Mindenkinek, aki el akarja kerülni az évtizedek múlva felmerülő esetleges találgatásokat, az igazság megállapításának kell szentelnie magát" – mondta Dodik az RS háborús bűnök ügyét vizsgáló központja vezetőjével találkozva.
“Az RS és intézményei nyilvánosan kértek bocsánatot a lista közzététele után. Ma is ez az RS intézményeinek hivatalos álláspontja. (…) Nem gyárthatunk azonban téves adatok alapján igazságot" – mondta a kormányfő.

A nemzetközi közösség által népirtásnak minősített srebrenicai mészárlás áldozatainak hozzátartozóit tömörítő szervezetek szerint 8372 muzulmán férfit és fiút öltek meg a boszniai szerbek 1995 júliusában, röviddel a boszniai háború (1992-1995) vége előtt.
Dodik azután beszélt erről, hogy néhány héttel korábban a szerbiai parlament határozatban ítélte el a srebrenicai mészárlást, amit több boszniai szerb vezető nehezményezett.

Fadila Memisevic, a németországi székhelyű Fenyegetett Népek Társasága boszniai tagszervezetének munkatársa hétfőn bejelentette, hogy a svájci Büntetlenség Elleni Társasággal együtt Lausanne-ban beperelték a kéthetente megjelentő La Nation című újságot, amely nemrégiben megjelent cikksorozatában azt állította, hogy 2000 katonát öltek meg a srebrenicai “álmészárlásban".