Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Abbász megtiltotta a kereskedést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 26. 20:27

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn betiltotta a ciszjordániai telepesek termékeivel való kereskedést a palesztin területen. A rendelkezés megsértőire börtönbüntetés, illetve pénzbírság szabható ki, amelynek nagyságát a birtokukban lévő tiltott termékek értékétől függően állapítják meg.

Az intézkedés annak a januárban megkezdett kampánynak a része, amellyel meg kívánják tisztítani a palesztin piacot a telepesek termékeitől, és el kívánják érni, hogy az Európai Unió tagállamai tiltsák be a nemzetközi jog értelmében illegálisnak tekintett telepeken működő cégekkel való kereskedést.

“Nemzetközi egyetértés van arra vonatkozóan, hogy a telepek törvénytelenek, így elfogadhatatlan a támogatásuk" – mondta Haszan al-Auri.

A kampány nem vonatkozik az Izraelből származó termékekre, amelyekre a palesztinoknak szükségük van. Az egyes helyi csoportok által indított, az izraeli javak bojkottjára felszólító kezdeményezéseknek rendszerint kevés sikere volt.

Palesztin illetékesek becslése szerint a telepesek termékeivel kereskedő izraeli cégek éves forgalma Ciszjordániában 500 millió dollár. A kampány kezdeményezői szerint a kereskedelem betiltása a telepesek életképességét akadályozza majd a palesztinok által államuknak szánt, izraeli megszállás alatt lévő területeken.