Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Abbász nem tárgyal, ha bővítik a zsidó telepeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 21. 6:31

Mahmúd Abbász palesztin elnök megerősítette, hogy kivonul a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalásokról, ha Izrael felújítja a zsidó telepek bővítését a megszállt palesztin területeken. „A tárgyalások folytatódnak, amíg a telepbővítés befagyasztása érvényben marad, ellenkező esetben egyetlen nappal sem tárgyalok tovább” – mondta Abbász hétfőn.

Az izraeli és a palesztin fél szeptember 2-én az Amerikai Egyesült Államok védnöksége alatt újította fel a közvetlen tárgyalásokat, amelyek azonban a ciszjordániai zsidó telepek problémaköre miatt megfenekleni látszik.

Mahmúd Abbász kijelentette, hogy támogatja a ciszjordániai telepbővítési moratórium szeptember 26-án lejáró hatályának egy-két hónappal történő meghosszabbítását, mivel elképzelhetőnek tartja, hogy megállapodásra jutnak a palesztin állam végleges státusával kapcsolatos összes kérdésben.

„Ha a telepes lakások építése nem folytatódik, és Izrael tanúbizonyságot tesz jó szándékáról… megállapodhatunk a határokról és a biztonságról, a többi kérdésben pedig, úgy mint Jeruzsálem státusa, a vízmegosztás és a telepítés, módszeresen folytathatjuk az tárgyalásokat és juthatunk egyezségre" – tette hozzá.

Az amerikai nyomás és a folyamatos palesztin figyelmeztetések dacára Izrael nem hajlandó meghosszabbítani a moratóriumot. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap kijelentette, hogy Izrael álláspontja nem változott, a telepek bővítése és építése folytatódik.

Azzal az izraeli követeléssel kapcsolatban, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt „zsidó államnak", Abbász rámutatott, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) már elismerte „Izrael Államot". „Izraelnek jogában áll olyan néven neveztetnie magát, ahogy akarja, de már elismertük Izrael Államot. Az ENSZ 181-es számú határozata kimondja, hogy létre kell hozni a független zsidó és palesztin államot Jeruzsálemmel, mint nemzetközi fővárossal" – emlékeztetett.

A palesztin vezető leszögezte, hogy az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok sorsáról is megállapodást kell kötni. Kiemelte, hogy a foglyok szabadon bocsátása nem vitatéma, egyetlen palesztin sem maradhat izraeli börtönökben.

Simon Peresz izraeli államfő és Ehud Barak védelmi miniszter ugyancsak az Egyesült Államokban tartózkodik. Peresz részt vesz az ENSZ-közgyűlés munkájában, Barak pedig megbeszélést folytat az ügyben illetékes amerikai kollégáival, Hillary Clinton külügy- és Robert Gates védelmi miniszterrel.