Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Adassék tisztelet a katonaeszménynek” - előadássorozat Újfehértón

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 15. 13:55

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ szervezésében - az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” című előadássorozat részeként - „Tartalékos katonák Magyarországon és a szabolcsi régióban” címmel tartott előadást november 11-én Polyák András ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) Területvédelmi Igazgatóság igazgatója Újfehértón, a Honvédelmi Sportközpontban. A rendezvényen a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet Szent István Gimnázium és Technikum pályaválasztás előtt álló diákjai vettek részt.

2022.11.14. Tartalékosok Szabolcsban 001

Polyák András ezredes előadásában bemutatta a parancsnokság alárendelt alakulatait, a területvédelmi erők feladatrendszerét és alkalmazási területeit. Ismertette az Önkéntes Tartalékos Rendszer felépítését és működését. Ennek kapcsán kiemelte, hogy már több mint 11 ezren választották hivatásul a haza szolgálatát valamely tartalékos szolgálati forma keretében. Szó esett arról is, hogy a tartalékos katonák miként álltak és állnak helyt a déli határszakaszon, valamint a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet során.

A Honvéd Kadét Program kapcsán Polyák ezredes elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már nyolc intézmény csatlakozott a képzéshez, amely - a honvédelmi és hazafias nevelést biztosító programoknak és ismeretanyagnak köszönhetően - kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek a Magyar Honvédséggel és annak társadalmi szerepével, valamint elsajátíthassanak olyan értékeket, mint a hazaszeretet, a bajtársiasság és a kötelességtudat.

2022.11.14. Tartalékosok Szabolcsban 004

A területvédelmi ezred honvédelmi oktatási és kulturális központja által szervezett előadásoknak köszönhetően egyre több helyszínen, egyre több diák, érdeklődő civil nyer betekintést a Magyar Honvédség életébe és ismerkedhet meg a honvédelmi neveléssel, az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel, valamint kaphat képet a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjairól is.

2022.11.14. Tartalékosok Szabolcsban 003