Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia tüzérek a rakétaezrednél

Szöveg: Vörös István főhadnagy | Fotó: Miklós Máté főtörzsőrmester |  2022. november 15. 15:09

A francia 54. tüzérezred katonái látogattak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez november 8-10. között.

fra7

A küldöttség négy tagját Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok fogadta, majd megtartotta alakulatbemutató előadását. Az ismerkedés következő fázisában a francia fél mutatkozott be, majd Dede Gyula alezredes, a 2. Légvédelmi Rakétaosztály parancsnoka kalauzolta a vendégeket a statikus bemutató helyszínére. Az alakulóterén tartott bemutatón a kiállított technikai eszközök ismertetése a PTSZ-M közepes, lánctalpas úszógépkocsival kezdődött, majd a KUB SZPU indítóállvány és SZURN lokátora következett, a sort pedig az MCP radar és a MISTRAL légvédelmi rakétarendszer ATLAS indítóállványa zárta.

A délutánt a Csapattörténeti Múzeumban kezdték a francia tüzérek, ahol megismerkedtek az alakulat történetével és a korábban megszűnt egységekkel is, melyeknek a Pálffy Miklós laktanya adott otthont. Később a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központba (Surface-to-Air Missile Operation Centre – SAMOC) látogattak el, ahol Szigeti Zsolt őrnagy, a központ parancsnokhelyettese számolt be a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program égisze alatt kialakított képességről. Az estét a francia kollégák Bozsóki Attila alezredes, az ezred parancsnokhelyettesének idegenvezetése mellett töltötték Győr városában.

fra3

A következő napon Dede Gyula alezredes a francia 54. tüzérezrednél is rendszeresített MISTRAL légvédelmi rakétarendszert és a rakétaosztályt mutatta be a vendégeknek. Az előadás után a francia katonák a győrszentiváni lőtérre utaztak, ahol Székács József százados, a Fegyvernemi és Szimulációs Központ szakkiképzési részlegvezetője tartott fegyverismereti és lőelőkészítő foglalkozást a vendégeknek. Ezt követően a Magyar Honvédségnél rendszeresített CZ Bren-2 gépkarabély és CZ P–09 pisztoly mellett a vendégek legnagyobb örömére AK–63D gépkarabéllyal és P9RC pisztollyal is hajthattak végre lőgyakorlatot. Az élménydús délelőttöt a délutáni dinamikus bemutató tetőzte, mely során a 2. Légvédelmi Rakétaosztály harcrendfoglalását és oltalmazási készenlétének elérését tekinthették meg.

November 10-én a kötetlen kerekasztal beszélgetésen és szakmai egyeztetésen volt a hangsúly, fókuszban a kiképzéssel. A nap további programjaként a meghívottak bepillantást nyerhettek a vizuális célfelismerő terem működésébe és a MISTRAL szimulátorba. A francia kollégáktól kora délután a szolgálati úton távollévő parancsnok nevében Bozsóki Attila alezredes vett búcsút.