Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ADHU 23: tisztjelöltek terepen

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László, Tóth Róbert főhadnagy |  2023. november 15. 13:37

„Nagyon nagy lehetőségnek tartom, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon tanuló, és az MH Ludovika Zászlóalj állományába tartozó honvéd tisztjelöltek is részt vehetnek az Adaptive Hussars 2023 gyakorlaton” - mondta Szücs Péter alezredes, a zászlóalj parancsnoka november 14-én, Szolnokon.

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos gyakorlat része a november 14-én induló „Interceptor” légi műveleti gyakorlat is, amelybe a honvéd tisztjelöltek is bekapcsolódnak. A harmad- és negyedéves hallgatók Szolnokon, Szücs Péter alezredes irányításával szereznek tapasztalatokat.

„A 400 tisztjelölt 16 katonai szervezettel együttműködve fontos ismeretekre tesz szert a különböző szintű gyakorlatok során szakaszparancsnok és kiképző altiszti feladatkörökben, illetve adminisztratív területen a zászlóalj- és dandártörzsekben” – számolt be a zászlóalj parancsnoka.

„Nekünk rendkívül nagy lehetőség, hogy kicsit jobban beleláthatunk a bázis életébe, megismerjük, hogyan és milyen feladatokkal vesz részt a szolnoki helikopterdandár a gyakorlatban” – mesélt tapasztalatairól Albert Máté, negyedéves, állami légiközlekedési alapképzési szakos, állami légijármű-vezető szakirányon tanuló hallgató zászlós.

„Alapvetően a hajózó beosztásra készülünk fel” – tette hozzá évfolyamtársa, Lázár Ákos. A harmadévesek más programot követnek, ugyanis a területvédelmi kiképzésben vesznek részt. „Úgynevezett kiscsoportos személyi átvizsgálást végzünk, illetve városi hadviselés tárgykörben épületharcászattal foglalkozunk” – tudtuk meg Rábai Zsombor hallgató főtörzsőrmestertől.

A szintén harmadéves Terebessy Botond kiemelte, hogy a náluk jóval idősebb és jártasabb katonák képzése fontos tanulságokkal szolgál számukra.