Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar hozzájárulás a terrorizmus elleni fellépéshez

Benyújtotta határozati javaslatát az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalás módosításáról a kormány

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív |  2023. november 15. 18:21

A kormány nevében a honvédelmi miniszter benyújtotta az iraki katonai szerepvállalásról szóló módosító javaslatát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf előterjesztése alapján legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – katona teljesítene szolgálatot az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletekben. A megbízatás a katonáknak 2025. december 31-ig szól.

irakOS

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a NATO kollektív védelmi feladataiban, a terrorizmus elleni közös fellépéséhez a szövetség megbecsült tagjaként Magyarország továbbra is hozzájárul. A tárcavezető hozzátette: a magyar kormány álláspontja továbbra is egyértelmű, az Európát sújtó migrációt meg kell fékezni, és a bajt helyben kell kezelni.

A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, az Iszlám Állam harcosai európai városokba és a magyar déli határhoz is érkeznek, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a migrációt és a terrorizmust megfékezzük és a Magyar Honvédség – a korábbiak alapján 2023. december 31-ig tartó - iraki szerepvállalását 2025. december 31-éig meghosszabbítsa az Országgyűlés.

A most benyújtott határozat alapján a Magyar Honvédség a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatokban is részt vesz majd. A Magyar Honvédség katonái 2015. augusztus 25. óta szolgálnak Irak kurd régiójában az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi művelet keretében.

A javaslatról várhatóan még az idei évben dönthet az Országgyűlés.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye)