Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen lezajlott a Kék Villám

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: Szedmák Péter főhadnagy |  2023. november 15. 20:48

A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

IMG_0304

A Kék Villám gyakorlat motorja az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) bázisán, a veszprémi Sziklában települt MH Légi Műveleti Vezetési Központ. Ezt a szervezeti elemet műveleti feladatok végrehajtása céljából, külön parancsra aktiválják. Fő feladata a légierő teljes vonatkozásában a műveletek vezetése és megtervezése, végrehajtásuk irányítása és nyomon követése, valamint a feladatok összehangolása a többi haderőnem tevékenységével.

A Légi Műveleti Vezetési Központ állományának gerincét az MH LMVIK szakemberei alkotják, mellettük kulcsbeosztásokat az MH Légierő Parancsnokság, valamint az MH Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ is biztosít, illetve a légierős alakulatok és más érintett katonai szervezetek is delegálnak katonákat szakértői és összekötő pozíciókba. Az MH LMVIK szakállománya tervező és végrehajtó feladatokat is ellát, így a gyakorlat lehetőséget biztosít számukra a szakmai fejlődésre. A légi műveletek tervezéséhez megfelelő háttérinformációkra is szükség van. A tervezők munkáját felderítő, különleges műveleti, atom, biológiai, és vegyi felderítési, valamint meteorológiai csoport is támogatja, valamint a légtérgazdálkodási feladatok is markáns részét képezik a szolgálatnak.

IMG_0481

A résztvevők a szimulációs folyamat során kialakított fiktív háborús helyzetben gyakorolják végig a feladatokat a tervezési folyamatoktól kezdve a végrehajtásig. Különösen fontos nagy hangsúlyt fektetni erre az időszakra, mert ekkor már jelentős különbségek vannak mind a vezetési és irányítási jogosultságokban, mind pedig az ezekhez kapcsolódó jogkörökben a békeidőszakhoz képest. A valós repülésekkel végrehajtott Kék Villám gyakorlat hozzájárul ahhoz, hogy ezeknek a rendkívül fontos képességnek az ismerete készségszintűvé váljon az érintett szakemberek számára. A feladatok során változatos légi eseményekre kell reagálni: ilyenek például a szemben álló fél légi és földi célok elleni támadó műveleti, légi felderítő és zavaró tevékenység, valamint az ezek során bekövetkezett események kezelése.

Az MH LMVIK-nél a közelmúltban esküt tett – HungaroControl-tól bevonult – önkéntes műveleti tartalékos katonák, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem MSc képzésének hallgatói is csatlakoztak a gyakorlathoz, amely kiváló lehetőséget biztosít számukra elméleti tudásuk éles helyzetekben történő alkalmazására és ismereteik bővítésére.