Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ADHU 2023: új típus, új gondolkodás

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes: „erős, megbízható NATO-szövetségesek vagyunk”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László, Kozák Piroska őrnagy, Vasadi Zoltán István, Dömsödi Richárd |  2023. november 16. 7:30

„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.

A Honvéd Vezérkar főnökének meghívására NATO katonai delegáció látogatott hazánkba. A Janusz Adamczak altábornagy, a Nemzetközi Katonai Törzs igazgatója (Director general of the International Military Staff – DGIMS) vezette küldöttség meghallgatta az Adaptive Hussars 2023 gyakorlatra vonatkozó szakmai jelentéseket, majd felkeresték a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C), ahol tájékoztatást kaptak a szervezet aktuális helyzetéről és a gyakorlaton betöltött szerepéről, végül pedig megtekintették az éleslövészetet.

„A mai látogatás azért volt kiemelten fontos, hogy a vendégek meggyőződhessenek arról: a Magyar Honvédség felkészült, képes angolul műveletet vezetni, és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es, továbbá képesek vagyunk együttműködni a szövetséges erőkkel és hatékonyan alkalmazni a NATO-eljárásokat” – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, hozzátéve, hogy az önjáró lövegek sikeres tűzfeladatot hajtottak végre.

DGIMS, NATO MilRep látogatás KLAC9706

A nagyszabású, többnemzeti hadgyakorlat megítélése szempontjából fontos, hogy a NATO tisztségviselői kellőképpen tájékozottak legyenek a gyakorlat végrehajtásának fázisait és céljait illetően, és a végrehajtás során megszerzett tapasztalatokat a későbbiekben minél szélesebb körben megosszák a szövetségen belül.

A küldöttség tagjai között a NATO Stratégiai Parancsnokságainak (Szövetséges Transzformációs és Műveleti Parancsnokság – Allied Command Transformation/ACT, Allied Command Operations/ACO) a NATO Parancsnokságra delegált képviselői, a gyakorlat végrehajtásában szerepet vállaló nemzetek katonai képviselői, valamint a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) képviselője is jelen voltak.

Az éleslövészetet a Magyar Honvédség volt vezérkari főnökei is megtekintették.