Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ADHU23: mérnöki pontosságú vezetői döntések, „beszálló” Gripenek

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív felvételek |  2023. december 12. 19:25

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton a feladatokat teljesítő hivatásos és tartalékos állománnyal együtt a Magyar Honvédség alakulatait irányító vezetők is kiválóan vizsgáztak, miközben mérnöki pontosságú döntések sorozatát kellett meghozniuk. A gyakorlatba „beszálltak” a Gripenek is. Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának aktuális adásából – többek között – kiderül, hogy miképp teltek a gyakorlaton résztvevő egyik vadászpilóta felszállás előtti órái.

adhu1

Az elmúlt harminc év legnagyobb magyarországi hadgyakorlata a Magyar Honvédség minden szegmense számára új kihívásokat hozott, előre be nem tervezett át- és kitelepülésekkel, a vezetési pontok gyors kialakításával és működtetésével.

„A legnagyobb kihívást mindig a vezetői rendszer integrálása jelenti, mivel ennek folyamatosnak és gördülékenynek kell lennie” – nyilatkozta Legoza Bálint ezredes, az Adaptive Hussars 2023 gyakorlaton nemzetközi erőkkel együttműködve, komplex feladatokat végrehajtó MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár parancsnoka.

gripen_adhu

A légierő pilótái egyértelműen a Magyar Honvédség legtöbb nemzetközi tapasztalattal rendelkező tagjai közé tartoznak. Gripenjeink rendszeres résztvevői a különböző NATO gyakorlatoknak és misszióknak. Épp egy éve fejeződött be például hazánk légierejének négyhónapos küldetése a Szövetség által folyamatosan biztosított balti légtérellenőrzésben. A magyar vadászpilóták számára már rutinfeladatnak számít egy-egy áttelepüléssel kivitelezett katonai akció, de az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat során most idehaza is lehetőségük nyílt egy „költözéses” feladat végrehajtására: állandó bázisukról, Kecskemétről a sármelléki repülőtérre települve hajtottak végre egy kombinált feladatot, mely során egy földi célpontot kellett megsemmisíteniük, a hosszú évek alatt elsajátított képességeiket használva. Az idei többnemzeti gyakorlat így pedig remek lehetőséget kínált arra, hogy a „HadERŐ” stábja rögzítse miképp telnek egy vadászgép pilótájának felszállás előtti órái. A hadgyakorlaton résztvevő pilóták közül Molnár Tibor alezredest követték a kamerák.

gripen_adhu2

Hadisírgondozás, hőskultusz: a Magyar Honvédség számára kiemelt fontosságú a katonahősök emlékének megőrzése. A budapesti Fiumei úti sírkertben nyugszanak azok a katonák, akik a legtöbbek tettek a hazáért. A második világháború során vitéz dr. Merész László hadnagy egy szovjet kitörési kísérlet megakadályozásában vett részt. A harcmezőn tanúsított hősies helytállásáért a Magyar Tiszti Vitézségi Érem tulajdonosává vált.

„Ez volt az egyik legmagasabb magyar katonai kitüntetés a második világháborúban, mindössze huszonkét magyar és egy német katona érdemelte ki ezt az elismerést” – nyilatkozta Maruzs Roland alezredes. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese a hősi halott fiával látogatott ki az 52. számú katonai parcellába, hogy leróják tiszteletüket az 1997-ben elhunyt hadnagy emléke előtt. A parcellában több mint háromszáz magyar katonahőst helyeztek örök nyugalomra.

sirkert

A Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját. A jeles esemény alkalmából, a Bálna Honvédelmi Központban májusban megnyitott kiállítást már több mint hatvanezren tekintették meg. A „175 éves a Magyar Honvédség” kiállítás nem csak a hadseregünk múltját eleveníti fel, betekintést nyújt annak jelenébe, sőt, előrevetíti közeli jövőjét is, a fiatal generációk soraiban nagy népszerűségnek örvendő drónok és robotok bemutatásával.

Faragó Fanny tartalékos hadnagy a kiállítással kapcsolatban elmondta: az első és második világháborús, valamint a modern eszközöket bemutató rész is interaktív. Fontos cél volt, hogy a fiatalok kipróbálhassanak egy VR-szimulátort, irányíthassanak egy igazi robotot.

Bálna

A honvédelmi nevelés központjában, a budapesti „Bálnában” előregisztrációt követően ingyenesen tekinthető meg a kiállítás, a látogatócsoportok számára tárlatvezetéssel és foglalkozásokkal egybekötve.

A „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” műsor december 12-i adása ide kattintva tekinthető meg.